nieuws

Acht bedrijven krijgen A ranking water stewardship

Publicatie

26 okt 2015

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

Water, of beter gezegd corporate water stewardship, is onderwerp van onderzoek geweest bij een keur aan internationale bedrijven. In de top acht van bedrijven die de A-status krijgen, prijken vooral Amerikaanse, Japanse en Zuid-Afrikaanse bedrijven. Op de bedrijven die de vragenlijst van CDP hebben ingevuld prijkt een klein groepje Nederlandse bedrijven, maar hun score wordt helaas niet bekend gemaakt.

 

De Japanse bierbrouwer Asahi, shampoo en tandpastagigant Colgate Palmolive en autoproducenten  Ford en Toyota krijgen van CDP een A classificering voor hun inspanningen om de waterveiligheid te verbeteren. De bedrijven hebben watermanagement niet alleen hoog in het vaandel staan, maar rapporteren daar ook duidelijk over in hun jaarverslagen.

Het CDP ziet in navolging van het World Economic Forum (WEF) watermanagement als de grote nieuwe uitdaging voor de komende jaren. Internationaal opererende bedrijven hebben daarbij een verantwoordelijkheid om hun watergebruik te temperen of in ieder geval de waterkwaliteit op niveau te houden. Droogte, overstromingen en een afnemende waterkwaliteit zijn het komende decennium volgens het WEF de grootste bedreiging voor onze planeet.

 

De lijst van bedrijven met een A status zitten bedrijven die volgens CDP op weg zijn naar duurzaam watermanagement. De bedrijven ondernemen actie om strategische waterrisico’s te voorkomen en de toegang tot schoon water te garanderen voor zichzelf en hun omgeving.

De organisatie heeft aan de hand van de responses op zijn vragenlijst een overzicht gemaakt per sector van de volwassenheid van het watermanagement. Daaruit blijkt dat met name de olie en gassector slecht scoren op watergebied. Niet geheel onverwachts is de voedingsmiddelenindustrie zich het meest bewust van de risico’s die ze loopt op het gebied van water.

 

Voor de liefhebbers, hier bij de acht A-status bedrijven:

Asahi Group (Japan)

Colgate Palmolive, (US) 

Ford Motor Company, (US)

Harmony Gold Mining Co (South Africa)

Kumba Iron Ore (South Africa)

Metsä Board (Finland)

Rohm Co (Japan)

Toyota Motor Corporation (Japan)

 

De Nederlandse bedrijven die aan het onderzoek meededen:

 

Ahold

ASML (wafersteppers)

DSM

Heineken

James Hardie Industries (bouwmaterialen)

OCI (kunstmest en stikstofchemie)

 

Zie hier het volledige rapport

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.