nieuws

Algen zuiveren water bij kunstmestfabriek Yara

Publicatie

25 mrt 2014

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

water, Yara

Yara gebruikt dagelijks zo'n 600.000 liter water. Dat wordt grotendeels verwerkt in producten van de fabriek zelf, maar zo'n een zevende blijft over. Dat water bevat nog reststoffen als stikstof, CO2 en andere mineralen en wordt grotendeels geloosd in het kanaal van Gent naar Terneuzen.

 

Door inzet van algen kunnen reststoffen uit het water worden gezuiverd. In de pilot wordt op praktijkschaal met zo'n 120 kubieke meter proceswater per dag onderzocht of het technisch en economisch mogelijk is om proceswater te zuiveren met algenkweek in een open bassin. De pilot duurt twee jaar en daarna wordt bekeken of het project kansrijk genoeg is voor vervolginvesteringen uit het bedrijfsleven. 

 

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen en gedeputeerde Ben de Reu hebben maandagmiddag samen met twee medewerkers van Dethon de eerste algen in het waterbassin bij Yara gegoten.

 

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met AlgaSpring, Evides, Sagro en Dethon. Yara Sluiskil verzorgt de dagelijkse werkzaamheden voor de pilot. AlgaSpring doet de supervisie van het project, een deel van de experimenten en analyses en neemt proefmonsters van de algen. Evides is betrokken bij de metingen voor waterkwaliteit. Sagro legt het bassin aan en Dethon levert medewerkers die de algen oogsten.

 

Over twee jaar willen de projectpartners naast een open algenkweek systeem op industriële schaal, ook kijken of er verbindingen mogelijk met andere sectoren om tot de ontwikkeling van duurzame clusters in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone.

 

De provincie Zeeland is al druk doende met het versterken van de economische ontwikkeling waarbij de Biobased Economy een van de speerpunten is. Een en ander is opgenomen in de business case Biobased Economy van de Economische Agenda 2013-2015 van de Provincie Zeeland.

 

Yara Sluiskil krijgt een subsidie van 295.200,- euro. De totale kosten bedragen zo'n 1 miljoen euro. Het proefproject duurt twee jaar.