nieuws

Amsterdam krijgt eigen fosfaatfabriek

Publicatie

30 sep 2013

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Hiervoor worden vandaag alvast drie reactoren van Airprex geplaatst. Eind 2013 moet de fabriek operationeel zijn en gaan leveren aan fabrikanten van kunstmest, dat voor zijn werking in grote mate afhankelijk is van fosfaat.

 

Rioolwater

Waar Thermphos altijd afhankelijk was van het schaarse fosfaaterts en een milieu-onvriendelijk proces hanteerde, richt Waternet zich puur op het in afvalwater toch al aanwezige fosfaat. Dat mes snijdt aan twee kanten: fosfaat is funest voor leidingen en zuiveringsinstallaties én levert geld op als bruikbare stof, zeker nu de voorraden steeds sneller lijken te slinken.

 

De fabriek kost zo’n vier miljoen euro, een bedrag dat volgens Waternet binnen tien jaar terugverdiend is. Qua fosfaatopbrengst moet er jaarlijks voldoende materiaal ontstaan om tienduizend voetbalvelden mee te bemesten. Bovendien zorgt het ervoor dat Nederland iets minder afhankelijk wordt van buitenlandse fosfaatleveranciers, zoals uit Kazachstan.

 

De milieuvriendelijke aanpak klinkt als een goed plan. Thermphos was ook al enkele jaren bezig om de overstap te maken naar een duurzame productie van fosfaat uit afval zoals rioolwater. Dit Zeeuwse bedrijf had niettemin te maken met te veel concurrentie en omgevingsproblemen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.