Amsterdams waterbedrijf zet circulair proces door
Publicatie
3 nov 2016
Categorie
Het Nieuwe Produceren
Soort
nieuws
Tags
Drie partijen, waaronder het Amsterdamse drinkwaterbedrijf Waternet, gaan in een pilotfabriek onderzoeken of zij calcietkorrels, afkomstig uit onthard drinkwater, kunnen opwerken naar hoogwaardige producten voor klanten in food, feed, industrie en chemie. Het eindproduct moet het duurzame alternatief gaan vormen voor groevekalk.
Waternet onthardt drinkwater om kalkaanslag op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasmachines te voorkomen. Bij de ontharding van drinkwater wordt entmateriaal gebruikt. Dit entmateriaal hecht zich aan kalkdeeltjes in het water en er ontstaat een vlok. Na verwijdering van de vlok is het water onthard.
Het bedrijf is bijna drie jaar geleden als proef op één locatie overgestapt van granaatzand op Italiaans calciet als entmateriaal. Daarbij ontstaan kalkpellets van honderd procent calciumcarbonaat. Deze reststof kan vervolgens weer worden omgezet in nieuw entmateriaal, maar kan ook goed worden verwerkt in bijvoorbeeld de tapijtindustrie. Een circulair proces dus.
Hoogwaardige nicheproducten
Vanaf begin 2017 gaan Waternet en Advanced Minerals in de pilotfabriek – The Calcite Factory – entmateriaal produceren voor de drinkwaterproductie. Naast het entmateriaal zal de pilotfabriek ook hoogwaardige nicheproducten maken voor keramiek, verf, bodemverbeteraars en de tapijttegelindustrie. Een derde partij, Aqua Minerals, zal de verkoop voor zijn rekening nemen. ‘Allereerst is gekozen voor een pilot’, vertelt Roelof Kruize, directeur Waternet. ‘Deze moet in de komende drie jaar aantonen of het concept levensvatbaar is.’
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.