nieuws

Aquaver is Water Innovator of the Year 2013

Publicatie

13 dec 2013

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

Rob Hollering, directeur van Aquaver gaf toe een relatieve nieuwkomer te zijn in de waterwereld. Zijn bedrijf is drie jaar bezig geweest met de ontwikkeling en vermarkting van Vacuüm Membraan Distillatie. Inmiddels is er wereldwijd zeer veel belangstelling voor de waterzuiveringsmethode die gebruik maakt van restwarmte. De trotse winnaar kreeg de award uitgereikt van juryvoorzitter Cees Buisman, directeur van Wetsus.

Vacuüm Membraan Distillatie

Het principe van Vacuüm Membraan Distillatie is simpel. Verontreinigd water met een temperatuur van zestig tot tachtig graden Celsius wordt in het systeem gezogen en tussen een folie en een waterafstotend (hydrofoob) membraan door geleid. Zo ontstaat een één millimeter dunne waterfilm die kookt vanwege de lage systeemdruk. Het waterafstotende membraan laat de stoom door, die vervolgens condenseert op een folie aan de andere zijde van het membraan. Het condensaat (gedestilleerd water) wordt opgevangen in een tank. De condensatiewarmte die vrijkomt wordt opnieuw gebruikt om de volgende waterfilm op te warmen.

 

Genomineerden

Aquaver nam het op tegen drie andere zeer innovatieve bedrijven: BWA met GaLiCos, DNVKema met CapWa en Voltea met CapDi. De deskundige jury bestaande uit Roy Tummers van VEMW, Markus Flick van Evides Industriewater, David van Baarle van Utilities en voorzitter Cees Buisman had de grootste stem in de verkiezing. Daarnaast telden nog de stemmen die de kandidaten via internet kregen mee alsook de stemmen van het publiek naar aanleiding van de pitches van de innovators. Die pitches vonden plaats tijdens Watervisie 2013 dat donderdag 12 december werd gehouden in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam.

 

Kijk hier terug op de dag in tweets!

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.