nieuws

Bijzondere ‘zeef’ in Groningse rioolzuivering vangt cellulose voor biomassa op

Publicatie

25 sep 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De fijnzeef haalt cellulose uit het rioolwater. De cellulosevezels worden daarna ingezet om het zuiveringsslib verder te ontwateren. Daardoor zijn minder chemicaliën nodig en worden kosten bespaard. Van het restproduct wordt biogas of eventueel ook grondstof voor bioplastics gemaakt.

De komende drie jaar wordt onderzocht hoe goed deze innovatieve toepassing in de praktijk werkt en welke invloed het heeft op de bedrijfsvoering van de zuivering. Er vinden verschillende onderzoeken plaats naar de effecten van het toevoegen van cellulose aan het slib. Maar ook naar het afvalproduct dat overblijft: zeefgoed met cellulose. Met hoeveel procent vergroten we de biogasopbrengst op deze manier? En welke mogelijkheden zijn er om het zeefgoed als grondstof te gebruiken voor bijvoorbeeld bio-plastics, vulmiddel voor asfaltering of isolatiemateriaal?

Laboratoria en praktijklocatie

De onderzoeken vinden plaats in verschillende laboratoria en op de proeflocatie in Ulrum. De rioolwaterzuivering van het waterschap Noorderzijlvest is speciaal voor dit project aangepast. De afgelopen weken is er een extra gebouw geplaatst waarin de fijnzeef huist.

Binnen het project werken onderzoeksinstellingen samen met het bedrijfsleven en de overheid. De zes projectpartners (waterschap Noorderzijlvest, Brightwork B.V., Attero, Rijksuniversiteit Groningen, Center of Expertise Watertechnology en Wetterskip Fryslân) vinden in elkaar een krachtige samenwerking. Daarnaast wordt CADoS gesubsidieerd door de drie noordelijke provincies en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Koers Noord.

 

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.