nieuws

Bill Gates drinkt rioolwater

Publicatie

8 jan 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De Omniprocessor is eigenlijk drie machines in één: een stoomgenerator, een verbrandingsoven en een waterfiltratiesysteem. Deze drie stappen vullen elkaar aan en de restproducten worden gebruikt als voeding voor de volgende processtap. Een stoomgenerator produceert genoeg warmte om het ruwe rioolwater te drogen, vervolgens wordt de slurrie gekookt, waardoor de vaste stof wordt gescheiden van het water. De verbrandingsoven verbrandt de vaste stof en drijft daarmee een hogedrukstoomturbine aan die de Omniprocessor van stroom voorziet.

Tegelijkertijd wordt de waterdamp die bij het proces vrijkomt door een centrifuge geleid die eventuele achtergebleven deeltjes verwijdert. Daarna gaat de waterdamp nog door een aantal filterstappen, zoals een groffilter en een membraan om de laatste vervuiling te verwijderen. De damp wordt vervolgens gecondenseerd, belucht en gaat daarna nog door een actief koolfilter.

 

Meerwaarde

De kwaliteit van het water is volgens de uitvinder zelf, en ook volgens Gates, zeer hoog en vergelijkbaar met flessenwater. Maar de fabriek doet meer: het produceert meer elektriciteit dan het gebruikt en de afvalstoffen bevatten fosfor en kalium, wat als kunstmest kan worden gebruikt.

Bill Gates is uiteraard niet toevallig betrokken bij het proces. Zijn stichting, the Bill and Melinda Gates Foundation, ondersteunt het project in de hoop dat de water- en energiefabriek een oplossing biedt voor de water-, sanitaire en hygiëneproblemen van arme bevolkingsgroepen in de derde wereld.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.