nieuws

Bio-energiecentrale maakt Waterschap Vallei en Veluwe energieneutraal

Publicatie

10 mrt 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De Bio-energiecentrale is volledig circulair ingericht. Er wordt minimaal vijftig procent mest vergist, aangevuld met maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector. Door het vergisten ontstaan drie producten: biogas, bodemverbeteraar genaamd digestaat en CO2. De 12,5 miljoen kuub biogas die per jaar wordt geproduceerd is, omgezet in 8 miljoen kuub groengas, genoeg voor zo’n 5000 huishoudens. De jaarlijkse productie van 9.000 ton digestaat wordt geëxporteerd naar het buitenland. Tot slot wordt de 4,5 miljoen kuub CO2 die vrijkomt geleverd aan de naastgelegen steenproducent De RuwBouw Groep.

 

Tanja Klip-Martin, dijkgraaf van Waterschap Vallei en Veluwe: ‘Hiermee dragen we bij aan de doelstelling van het Rijk om in 2050 honderd procent circulair te zijn in het gebruik en verbruik van grondstoffen en fossiele energiebronnen. Afval is geen afval meer, maar grondstof. Dat is volgens ons nog de enige juiste benadering.’

 

Twee andere voorbeelden waarbij Waterschap Vallei en Veluwe al circulair opereert zijn de energie- en grondstoffenfabrieken op de rioolwaterzuiveringen in Amersfoort en Apeldoorn.

 

Energieneutraal in 2020

Waterschap Vallei en Veluwe verwacht door deze installatie in 2020 energieneutraal te zijn, eerder dan zelf ten doel gesteld. De Bio-energiecentrale levert namelijk een energiebijdrage van 30 procent aan de energieneutraliteit. ‘Minister Schultz van Haegen wil in de Green Deal Energie 2016 verkennen of de waterschapssector in 2025 energieneutraal kan zijn. Met deze Bio-energiecentrale en samen met andere projecten zoals de energie – en grondstoffenfabrieken in Amersfoort en Apeldoorn is ons waterschap vijf jaar eerder energieneutraal. Iets om trots op te zijn’, aldus Klip-Martin.

 

Private partner

Het is voor het eerst in Nederland dat een waterschap een partnerschap opricht met een private partner. Jan Bakker en Waterschap Vallei en Veluwe werken al tientallen jaren samen en met dit partnerschap combineren beide partijen hun kennis en kunde.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.