nieuws

Bouw nieuwe grondstoffabriek Zutphen gestart

Publicatie

19 dec 2017

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

grondstoffen, project

Waterschap Rijn en IJssel is in Zutphen gestart met de bouw van een fabriek voor de productie van een nieuwe grondstof uit gezuiverd afvalwater. Deze kan worden gebruikt in onder meer de land- en tuinbouw en betonindustrie. De nieuwe grondstof heeft als werktitel NEO-alginaat en wordt vanaf voorjaar 2019 gewonnen uit gezuiverd restwater van de zuivelfabrieken van FrieslandCampina in Borculo en Lochem.

Voor het winnen van de nieuwe grondstof is een speciaal waterzuiveringsproces nodig: de Nereda-technologie. Dit is een nieuwe, duurzame zuiveringstechnologie. Het slib dat overblijft bij de zuivering van industrieel restwater vormt bij dit proces geen vlokken, maar korrels. Hierdoor bezinkt dit slib veel sneller en makkelijker. Onderdeel van deze korrels is een biopolymeer met alginaatachtige eigenschappen.

NEO-alginaat is een biologisch product dat gewonnen wordt uit gezuiverd rest- of afvalwater. Het kan water vasthouden, maar ook afstoten. Hierdoor heeft het diverse toepassingen in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw en de betonindustrie. Zo kan het gebruik in de landbouw bijdragen aan het verminderen van de uitspoeling van meststoffen. Dit kan ervoor zorgen dat gewassen meststoffen beter opnemen, beter groeien en weerbaarder worden. Een andere mogelijke toepassing is als coating om beton via betere uitharding een langere levensduur te geven.