De overall winnaar van de prestigieuze Aquatech Innovation Award 2017 werd gisteren ten overstaan van een invloedrijk publiek uit de watersector bekendgemaakt. De hoofdprijs is voor een zeer innovatief Nederlands bedrijf dat cellulosevezels uit toiletpapier terugwint bij rioolwaterzuiveringsfabrieken en daarvan een verhandelbaar celluloseproduct maakt dat geschikt is voor toepassingen zoals wegenbouw. ‘Dit is een erg goed voorbeeld van het terugwinnen van grondstoffen en een perfect voorbeeld van de circular economy in actie,’ zegt Award juryvoorzitter professor Cees Buisman, Scientific Director van Wetsus.

Voor de award van dit jaar werden maar liefst 78 inschrijvingen ontvangen, verdeeld over vijf categorieën. Dit aantal werd door de onafhankelijke vakjury voor de overall prijs teruggebracht tot veertien genomineerden en één speciale vermelding. De winnende inzending van het bedrijf CirTec B.V. kreeg vervolgens van de jury de eerste prijs in de categorie ‘Waste water treatment’, pakte de overall prijs en streefde daarmee de winnaars van de andere vier categorieën voorbij.

Spraakmakend publiek

De award werd gepresenteerd tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de vakbeurs Aquatech Amsterdam, met een keynote speech van Laura Tuck, vice-president Sustainable Development bij de Wereldbank en een boodschap van minister-president Mark Rutte.

Minister-president Rutte legde de nadruk op de uitdagingen waarmee de wereld te maken krijgt als we de deadline voor 2030 van de Sustainable Development Goals van de VN willen halen. Hij wees op de bijdrage die tot nu toe is geleverd door het High Level Panel on Water. De weg die voor ons ligt omschreef hij als het oplossen van een Rubiks kubus en hij onderstreepte de inzet van Nederland voor het oplossen van het blauwe vlak en de kubus in zijn geheel.

Milieuvoordelen

De winnende technologie, ‘Cellvation’ genaamd, is ontwikkeld in samenwerking met KNN Cellulose. De genoemde voordelen betreffen onder meer een besparing van energie en chemische kosten voor rioolwaterzuivering, evenals een afname van de hoeveelheid slib die wordt geproduceerd. Cellulose wordt gebruikt als technisch product in toepassingen zoals wegenbouw en biedt een afzetmogelijkheid voor het verhandelbare product dat wordt teruggewonnen via het Cellvation-proces. ‘Het betekent ook dat er minder bomen hoeven te worden gekapt en er flink kan worden bespaard op de hoeveelheid energie en chemicaliën die nodig zijn om een boom tot papier te verwerken,’ zegt Buisman.

De inschrijvingen voor de Aquatech Innovation Award werden beoordeeld aan de hand van drie criteria: innovatie, haalbaarheid en duurzaamheid. Cellvation scoorde hoog bij alle drie. Voor wat betreft haalbaarheid geeft Buisman aan dat er twee volledige fabrieken in bedrijf zijn en dat het gebruik van het eindproduct bij wegenbouw is aangetoond. ‘We hebben het gehele proces gezien, dus we geloven absoluut in de haalbaarheid,’ zegt hij. ‘De innovatie zit in het feit dat alle stappen met elkaar verbonden zijn: niet alleen is de cellulose uit het rioolwater gehaald, het is ook verwerkt tot een product dat kan worden hergebruikt.’

De resultaten

De overall winner en category winners van de Aquatech Innovation Award 2017

Overall winner

Cellvation cellulose recovery – CirTec B.V.

Category: Innovation – not yet to market

Countinuous Counterflow Adsorber water treatment – Blücher GmbH

Category: Process control technology & Process automation

Satellite remote sensing leak detection – Utilis

Category: Transport & storage

Picoturbine water network energy recovery – Tecnoturbines S.L.

Category: Waste water treatment

Cellvation cellulose recovery – CirTec B.V.

Category: Water treatment

Closed Circuit Reverse Osmosis treatment technology – Desalitech via Lenntech B.V.

Special mention

DaaS (Data as a Service), Water Quality Monitoring – s::can Messtechnik GmbH