Nederlandse watertechnologiespecialist PWNT en de Japanse keramische membraanspecialist Metawater hebben een overeenkomst getekend om de bestaande samenwerkingsverbanden te verdiepen om de ontwikkeling en het gebruik van watertechnologieën op basis van keramische membranen te stimuleren.

Joke Cuperus, CEO van PWN en interim CEO van PWNT: ‘PWNT gelooft sterk in het gebruik van keramische membraantechnologieën voor de toekomst van waterzuivering en is ervan overtuigd dat onze intensievere samenwerking met Metawater voordelen voor meer klanten en het milieu oplevert door het leveren van schoon, duurzaam geproduceerd drinkwater.’

Yasushi Nakamura, CEO van Metawater: ‘Metawater is van mening dat deze overeenkomst een resultaat is van onze langdurige vertrouwensrelatie. Ook al kost het soms wat tijd, we zullen doorgaan met de oprichting van een nieuwe businessformatie. Ik ben ervan overtuigd dat onze samenwerking tot grote successen zal leiden.’

Succesvolle samenwerking

De twee bedrijven hebben al succesvol samengewerkt aan CeraMac-fabrieken zoals de Andijk III-fabriek van PWN, Choa Chu Kang Waterworks van PUB in Singapore, de Mayflower-fabriek South West Water in het Verenigd Koninkrijk en de Sonnenberg-fabriek ewl energie wasser luzern, Zwitserland. Voortbouwend op deze succesvolle casestudies hebben PWNT en Metawater een overeenkomst getekend voor bredere samenwerking op het gebied van watertechnologie-ontwikkeling met een specifieke focus om samen in de Verenigde Staten een project te ontwikkelen op het gebied van keramische membraanfiltratie.

Keramische membranen

Systemen op basis van keramische membranen, ontwikkeld door PWNT, bekend als CeraMac, hebben het voordeel van een lange levensduur van meer dan twintig jaar, zeer kleine footprint, zeer lage levenscycluskosten, hoge productiviteit van meer dan 97 procent en een lage impact op het milieu. De keramische membranen van Metawater zijn zeer robuust, waardoor het gebruik van sterke chemicaliën en terugspoelsnelheden mogelijk is om aangroei te voorkomen en waarvan bewezen is dat ze gedurende meer dan twintig jaar onafgebroken worden gebruikt zonder breuk, met het potentieel voor een onbeperkte levensduur.

‘Waterinnovator of the year PWNT installeert zijn SIX CeraMac ionenwisselaars en keramische membranen in een nieuwe waterzuivering in het Engelse Plymouth.

De bouwwerkzaamheden voor de nieuwe zestig miljoen pond kostende waterzuiveringswerken van Plymouth en omgeving zijn in volle gang. Men verwacht de nieuwe zuivering volgend jaar oktober in gebruik te kunnen nemen. Bijzonder is dat de nieuwe zuivering gebruik maakt van de SIX CeraMac-technologie van PWNT, die in 2012 tijdens het Watervisie Congres werd verkozen tot Waterinnovator of the Year. De Mayflower Water Treament Works, zoals het project officieel heet, wordt gebouwd door het consortium South West Water’s H5O Delivery Alliance die naast PWNT bestaat uit Arcadis, Pell Frischmann, Balfour Beatty en Interserve.

31 augustus is in het hoofdgebouw een belangrijk deel van de installaties en apparatuur geïnstalleerd, die de waterbehandelingsprocessen van PWNT bevat. Het hele project wordt geleid door South West Water’s H50 Delivery Alliance, die zeer nauw samenwerkt met PWNT om te zorgen dat de levering in overeenstemming is met het overeengekomen bouwprogramma.

Mayflower Water Treatment Works (WTW) zal gebruik maken van geavanceerde behandelprocessen, ontworpen en ontwikkeld door Dutch Water Technology Company PWNT en getest op een prototype faciliteit bij Crownhill WTW van juni 2013 tot juni 2015. De nieuwe technologie beschikt over SIX-uitgebreide ionenuitwisseling met harsregeneratiesysteem, ILCA inline-coagulatie en CeraMac C90 keramische membraanmicrofiltratie. Het is de eerste keer dat deze gecombineerde technologie in het Verenigd Koninkrijk zal worden gebruikt.

Het SIX-hernieuwde ionenuitwisselingsgebied is 75 procent compleet en de installatie van CeraMac is begonnen en zal naar verwachting in oktober 2017  worden afgerond.

Mayflower WTW vervangt de verouderde behandelingswerken bij Crownhill in Plymouth, die in de jaren 1950 werd gebouwd en het einde van zijn levensduur bereikt. De nieuwe WTW zal voldoen aan de behoeften van de groeiende bevolking van Plymouth, waardoor er in de komende generaties een veilige en kwalitatief hoogwaardige drinkwatervoorziening voor het brede Plymouth-gebied wordt geboden.