Veolia Water Technologies heeft een aanbesteding gewonnen voor het leveren van een omvangrijk systeem voor het behandelen van afvalwater op een farmaceutische productielocatie in Nederland. Dankzij de EVALED- verdampingstechnologie van Veolia is de farmaceut straks in staat om het afvalwater dat bij de productie vrijkomt optimaal te behandelen zodat het veilig geloosd kan worden via het riool.

De aanbesteding is uitgeschreven door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. De overeenkomst voorziet in het ontwerp en de levering van verdampersystemen gebaseerd op Veolia’s EVALED-technologie, bijbehorende procesapparatuur en opslagtanks.

Active Pharmaceutical Ingredients

Afvalwater dat vrijkomt bij de productie van geneesmiddelen en vaccins bevat vaak verontreinigingen in de vorm van ‘Active Pharmaceutical Ingredients’ (API’s). Dit zijn (componenten van) geneesmiddelen die via conventionele zuiveringsprocessen niet volledig of moeilijk afbreekbaar zijn. Door gebruik te maken van de EVALED-verdampingstechnologie van Veolia, zijn farmaceuten in staat om de API’s te scheiden van het afvalwater. Zo blijven er uiteindelijk twee stromen over: een geconcentreerd afvalproduct, dat extern verwerkt kan worden, en destillaatwater dat veilig via het riool kan worden geloosd of hergebruikt.

Lokale ondersteuning, ervaring en bewezen prestaties

Omdat de farmaceut een toekomstgericht en maatschappelijk verantwoord beleid voert ten aanzien van mens en milieu, heeft het besloten om het afvalwatermanagement op zijn locatie te verbeteren Arcadis helpt de farmaceut met het realiseren van de projecten en programma’s die bijdragen aan het verbeteren van het afvalwatermanagement op locatie. Veolia heeft de aanbesteding enerzijds gewonnen dankzij de bewezen prestaties van zijn EVALED-technologie en anderzijds dankzij de ervaring die het al heeft in de farmaceutische industrie. Daarnaast bieden ze projectuitvoering en ondersteuning vanuit de Nederlandse vestiging van het bedrijf in Ede.

‘Bij alles wat wij doen hanteren we het behalen van duurzame en uitzonderlijke resultaten als doelstelling. In de farmaceutische industrie is winst te behalen op het gebied van duurzaamheid en steeds meer farmaceuten weten ons te vinden voor advies op dat gebied’, zegt Sabrina Helmyr, Hoofd Adviesgroep Stedelijk Water & Watertechnologie bij Arcadis. ‘We werken bij dit project graag samen met Veolia Water Technologies omdat het zeer krachtige en duurzame oplossingen voor waterbeheer levert en ze vanuit hun lokale vestiging werken met veel ervaring in de farmaceutische industrie.’

Gertjan Oude Egberink, commercieel directeur Veolia Water Technologies:  ‘We zijn zeer blij dat we deze tender hebben gewonnen. Het feit dat wederom een toonaangevende farmaceut kiest voor onze oplossingen bevestigt ons in ons streven om altijd de best available technology te ontwikkelen. Dankzij onze EVALED-systemen is de klant in staat dagelijks tot 120 ton aan afvalwater te reinigen. Hiermee kan zij invulling geven aan haar onsite strategie voor afvalwaterbeheer en voldoen aan huidige en toekomstige eisen. We werken nauw samen met zowel Arcadis als de eindklant bij het design en de implementatie van het systeem, om een optimaal product af te leveren.’

Zuivering van 120 ton water per dag

Het systeem dat bij de farmaceut geïnstalleerd wordt, bestaat uit drie EVALED RV F40FF-systemen die afzonderlijk 40 ton en gezamenlijk 120 ton afvalwater per dag kunnen behandelen. Deze hoge kwaliteit mechanische dampcompressie-verdampers met geforceerde circulatie beschikken tevens over externe warmtewisselaars. De EVALED RV-systemen hebben een hoge betrouwbaarheid, een beperkte voetafdruk en een laag energieverbruik.

De oplevering van het project staat gepland voor augustus 2018.