nieuws

Bronnen drinkwater Dordrecht veilig

Publicatie

10 feb 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Zuiveringslocatie Baanhoek maakt drinkwater van oppervlaktewater uit de Maas en grondwater uit diepe bronnen: Jeugddorp, Polder de Biesbosch en Kop van het Land. Het grondwater op het Baanhoekterrein staat niet in contact met deze bronnen. 

Het spaarbekken De Grote Rug ligt achter de productielocatie Baanhoek en dient als noodvoorraad oppervlaktewater als er onverhoopt geen Maaswater uit de Biesbosch kan worden aangevoerd. Dit bekken ligt beduidend hoger dan het grondwater op het terrein. Vervuiling van het lokale grondwater heeft dus geen invloed op de waterkwaliteit in De Grote Rug. Daarnaast kent Baanhoek ook een kleiner ontvangstbekken. Dit bekken heeft een niet-waterdoorlatende folielaag, waardoor het bekkenwater is afgeschermd van de bodem en het lokale grondwater.

 

Waar onttrekt Evides het water wel?

Op zuiveringslocatie Baanhoek produceert Evides drinkwater uit oppervlaktewater en grondwater. Het grondwater dat Evides voor de drinkwatervoorziening gebruikt, bevindt zich in diepe bronnen (tussen de 80 en 140 meter diep) verderop: Jeugddorp, Polder de Biesbosch en Kop van het Land. De grondwaterwinputten zijn goed beschermd door een dikke kleilaag en qua ligging kan er geen afstromend water van DuPont/Chemours in terecht komen. Het oppervlaktewater dat Evides voor de drinkwatervoorziening gebruikt komt niet uit de buurt van Dordrecht maar – via ondergrondse transportleidingen – uit de Maas bij de Biesbosch. 

 

Bodemsanering

Er loopt sinds tien jaar een bodemsaneringsproject, waarbij de verontreiniging uit het grondwater wordt gepompt. Door dit beheerssysteem verbetert de kwaliteit van het lokale grondwater. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid volgt dit op de voet. Evides is betrokken bij de voortgang van de sanering aangezien het bedrijfsterrein Baanhoek van Evides grenst aan dat van Dupont/Chemours. Het water dat Evides gebruikt voor de productie van drinkwater komt op het terrein niet in aanraking met het lokale grondwater. Het drinkwater in Dordrecht was en is betrouwbaar.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.