nieuws

‘Champagnespoeling’ blijkt ei van Columbus

Publicatie

11 mei 2012

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Membraanfilters worden nu nog schoongemaakt met een chemisch mengsel van bijvoorbeeld natronloog en citroenzuur. Deze reiniging duurt uren en vertraagt daardoor de bedrijfsvoering. Daarnaast worden de filters niet echt schoon, waardoor de kwaliteit van het product achteruitgaat en de membraanfilters vaker vervangen moeten worden. Door de filters te reinigen met een mengsel van water en CO2 -koolzuurgas- worden de filters als het ware door kleine belletjes schoongeschrobt. Dit proces duurt slechts een kwartier, en is 4x beter voor het milieu dan de chemische reiniging. De filters worden schoner, waardoor de levensduur van de filters toeneemt en de kwaliteit van het eindproduct hoger is.

 

Spoelen met champagne

"Als het ware spoelen we de membraanfilters met champagne" zegt procestechnoloog Bas Rietman "Dat is namelijk ook een mengsel van koolzuur en water. Met behulp van deze nieuwe techniek sparen we het milieu en kunnen we flink besparen op de kosten van nieuwe filters. Daarnaast hoeft ons bedrijfsproces minder lang stil te liggen." De innovatie is wereldwijd van belang: In veel landen zijn de mensen afhankelijk van membraanfiltratie voor schoon drinkwater. Met membraanfiltratie kunnen hele fijne deeltjes uit water worden gefilterd. Daarom wordt deze techniek bijvoorbeeld toegepast om van zeewater of rivierwater, drinkwater te kunnen maken. Zo kunnen waterbedrijven in het Midden-Oosten, Zuid-Europa en de VS hiervan profiteren.

 

De innovatie is mede mogelijk gemaakt dankzij een innoWATORsubsidie van AgentschapNL. De innovatie kwam tot stand in samenwerking met de Universiteit Twente, RWB Waterservices en WE-consult. Vitens en WE-consult hebben gezamelijk het patent op deze nieuwe reinigingstechniek.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.