nieuws

Circulaire gebiedsontwikkeling Buiksloterham

Publicatie

3 sep 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Anders dan bij traditionele ruimtelijke ontwikkelingen is er bij de ontwikkeling van de Buiksloterham niet één partij die aan de touwtjes trekt. De partijen werken van begin tot eind gelijkwaardig samen. Van zelfbouwers tot het waterschap en woningbouwcorporaties: de partijen hebben gezamenlijk de ambitie om – ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid – het gebied circulair te maken. Niemand weet nog precies hoe dit moet, want het is een nieuw ontwerpprincipe. De concepten zijn al wel deels toegepast, maar het ontwerp van een volledige binnenstedelijke woonwijk volgens deze principes is vernieuwend en kan als voorbeeld dienen voor binnenstedelijke ontwikkeling in de hele wereld. Daarom wordt de gebiedsontwikkeling een experiment op zich.

Het waterschap wil zijn kennis delen en in samenwerking met de ontwikkelende partijen op verschillende schaalniveaus experimenteren om te kijken hoe we de stad waterrobuuster kunnen maken en kringlopen van water en nutriënten kunnen sluiten. Bijvoorbeeld door het inzamelen van urine, waar we weer fosfaat uit kunnen terugwinnen.

Manifest

Onlangs is in Pakhuis de Zwijger een manifest ondertekend dat partijen verbindt aan deze gezamenlijke ambitie. Onder anderen Wiegert Dulfer (dagelijks bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht), twee wethouders van de gemeente Amsterdam en Roelof Kruize (directeur Waternet) hebben het manifest ondertekend.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.