nieuws

Duurzame waterinitiatieven aangeboden op Duurzame Dinsdag

Publicatie

2 sep 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

In lijn met de traditie van het koffertje op Prinsjesdag wordt elke eerste dinsdag van september een koffer met meer dan 250 duurzame ideeën uit de samenleving aan het kabinet overhandigd. Ook de waterschappen maken zich sterk voor een duurzame samenleving.

 

Waterschappen en duurzaamheid

De waterschappen willen in 2020 minstens veertig procent van het eigen energieverbruik zelf duurzaam produceren. Op afvalwaterzuiveringen wekken waterschappen nu jaarlijks al meer dan 100 miljoen kubieke meter biogas op, voldoende om de bevolking van een stad als Tilburg of Haarlem van elektriciteit te voorzien.

 

De potentie van biogas uit afvalwater is nog vele malen groter en wordt elk jaar substantieel verhoogd. Daarnaast verkent de Unie van Waterschappen mogelijkheden voor toepassingen van windkracht, windenergie, waterkracht en warmte op eigen terreinen en installaties.

 

Afvalwater als bron van energie en grondstoffen

De waterschappen beschouwen afvalwater bovendien steeds meer als een bron van duurzame energie en grondstoffen. Door toepassing van innovatieve technieken kunnen schaarse stoffen, zoals fosfaat en cellulose, worden teruggewonnen.

De meeste investeringen verdienen zich terug binnen een periode van 5 tot 10 jaar. De filosofie van de waterschappen is dat kostenefficiency en investeren in een duurzame toekomst prima samen gaan.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.