nieuws

Electrocoagulatie maakt afvalwater textielindustrie schoner

Publicatie

20 mei 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

afvalwater

Op 1 juni 2015 start een Europees consortium onder leiding van het Nederlandse bedrijf EColoRO en het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT)  een 3,5-jaar durende project om de werking van de nieuwe technologie op volle industriële schaal aan te tonen. De eerste pilot is bij een textielfabriek in België en later staat ook een test bij een textielfabriek in Italië gepland.

Het project, dat deel uitmaakt van Europa's Horizon 2020 onderzoeksprogramma, heeft een budget van 4.800.000 eurp waarvan 3.700.000 euro zal worden verstrekt door de Europese Unie. De overige leden van het consortium zijn een Belgisch textielfabriek, België's VITO instelling voor technologisch onderzoek, Tsjechische bedrijf INOTEX, het Nederlandse bedrijf Morselt Borne en EURATEX – de Europese Kleding en Textiel Confederation. EColoRO operationeel management en ISPT is verantwoordelijk voor de algehele projectcoördinatie.

 

Spoelen

Het verven en afwerken van textiel vergt normaal gesproken aanzienlijke hoeveelheden water. De stof wordt meestal door een verfbad gehaald, gevolgd door een aantal rondes van spoelen om het teveel aan kleurstof te verwijderen. In het meest gunstige geval gaat het spoelwater, dat reactieve pigmenten en giftige chemicaliën bevat, naar een zuiveringsinstallatie. Doorgaans worden de kleurstoffen en andere chemicaliën niet volledig uit het water gezuiverd. De kleurstoffen kunnen dus maar beperkt worden hergebruikt en het afvalwater belast het milieu aanzienliijk EColoRO techniek pakt dit probleem aan.

 

Afvalwaterhergebruik

De basis van EColoRO is de zogenaamde electrocoagulatie, waarmee ongeveer 93 tot 96 procent van de kleurstoffen en pigmenten in het afvalwater kan verwijderen. In een volgende stap kunnen membranen worden gebruikt om het water volledig te zuiveren via ultrafiltratie en omgekeerde osmose. Hierdoor kan tot 90 procent van het water worden hergebruikt. Ongeveer tien procent van het water verdwijnt met de geconcentreerde afvalstroom of ontsnapt via verdamping. De nieuwe technologie heeft twee grote voordelen: het waterverbruik van de textielfabrieken neemt af met zo’n negentig procent en de kosten van de behandeling van afvalwater nemen aanzienlijk af. Andere voordelen zijn het relatief lage energie- en chemicaliënverbruik. Daarbij hoeven de bestaande processen niet te hoeven worden aangepast.

 

Hergebruik slurry

EColoRO's integreert elektrocoagulatie met systemen die al worden gebruikt in industriële toepassingen. Naast het aantonen van de EColoRO-concept, zal INOTEX onderzoeken hoe textielfabrieken optimaal gebruik kunnen maken van het behandelde water terwijl VITO zal kijken naar manieren om de pigment- en ijzer-rijke slurry van het zuiveringsproces te hergebruiken.

Eric van Sonsbeek, directeur en medeoprichter van EColoRO's schat dat Europese textielfabrieken hun investering in twee tot vier jaar kunnen terugverdienen.