Europa voldoet niet aan eigen normen voor waterkwaliteit
Publicatie
29 mrt 2013
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
Victor Bostinaru, een Roemeens lid van het Europese Parlement, die de resultatenop 26 maart op een vergadering van de EU voorstelde, zei: Dit rapport toont de omvang aan van het probleem dat bestaat in de 27 lidstaten van de EU. De waterkwaliteit moet in veel landen verbeteren en er moet het nodige geld worden gevonden om dit te realiseren te beginnen met de stad Brussel, waar zich de instellingen van de Europese Unie bevinden.
'Omdat we via het EU-Cohesiefonds miljarden euro's gaan investeren in infrastructuurprojecten, moeten we verbeteringen eisen van de steden, regio's en landen die niet aan de normen voldoen. Elk land moet fondsen vrijmaken om te voldoen aan de minimumnormen voor waterkwaliteit, die we allemaal zouden mogen verwachten in heel Europa. Investeringen in betere waterbehandelingssystemen zullen de volksgezondheid veiligstellen, kwetsbare ecosystemen beschermen, energie besparen, het gebruik van chemicaliën tegengaan, de industrie ondersteunen en zelfs banen opleveren.'
Top vijf
Lance Reisman, voorzitter van Hach Lange, een aanbieder van instrumenten voor het testen van de waterkwaliteit en het optimaliseren van de waterbehandeling, zei: 'Sommige delen van Europa hebben duidelijk problemen die moeten worden aangepakt, maar het goede nieuws is dat oplossingen direct beschikbaar zijn. Onze ervaringen met projecten in heel Europa leren ons dat investeringen belangrijke voordelen opleveren.'
Het rapport toont ook aan dat enkele van de populairste toeristische bestemmingen van het continent niet volledig voldoen aan de EU-waterwetgeving, waaronder Pisa in Italië, Halkidiki in Griekenland, Balaton in Hongarije en Ayia Napa in Cyprus. Tot de hoofdsteden met een waterkwaliteit die niet voldoet aan de normen behoren Boekarest (Roemenië), Sofia (Bulgarije), Madrid (Spanje), Boedapest (Hongarije) en Rome (Italië).
De vijf landen met de meeste overtredingen zijn:
Roemenië: 2476 overtredingen
Spanje: 1148
Bulgarije: 901
Hongarije: 631
Italië: 443
Richtlijn stedelijk afvalwater
De onderzoekers onderzochten officiële EU-gegevens om voor het eerst te bepalen welke steden en gemeenten niet voldoen aan de Richtlijn Stedelijk Afvalwater, een stuk wetgeving dat werd toegevoegd in de jaren 1990 om de waterkwaliteit te verbeteren. De richtlijn is van toepassing op het verzamelen, behandelen en lozen van huishoudelijk en industrieel afvalwater.
Het EU-Cohesiefonds werd opgericht in 1994 om milieu- en infrastructuurprojecten te financieren. Beslissingen omtrent de recentste investeringen van dit fonds worden over enkele maanden verwacht.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.