nieuws

Fresh Force app wint Delta Water Award

Publicatie

2 feb 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De opslag van zoet water is cruciaal voor de landbouw, met name ook in de relatief droge provincie Zeeland. Vooral in de zomerperiode kan er een tekort aan zoet water ontstaan. Daarom is al in 2013 de Freshmaker ontwikkeld, een methode om zoet water in de bodem op te slaan. Met deze innovatieve technologie wordt de (dunne) zoetwaterlaag onder landbouwgebieden in de winterperiode vergroot, om daarmee de zoetwaterbehoefte in de zomer beter te kunnen dekken. Op een diepte van tien tot vijftien meter wordt met een horizontale put brak of zout water onttrokken, waardoor ruimte ontstaat voor de (kunstmatige) infiltratie van het zoete neerslagoverschot.

De Freshmaker liep na de testfase vast op een aantal praktische bezwaren. Zo was het voor veel agrariërs onduidelijk wanneer dit systeem wel of niet voor hen rendabel is. Daarom heeft Fresh Force onder meer een app ontwikkeld waarmee boeren kunnen berekenen hoeveel het toepassen van de Freshmaker gaat kosten in combinatie met zonnepanelen.

Delta Water Award

De Delta Water Award is een initiatief van de provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, waterbedrijf Evides, Waterschap Scheldestromen, Hogeschool Zeeland en University College Roosevelt. Fresh Force is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Infram, Decisio en KplusV.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.