Genomineerden Water Innovator of the Year 2013 bekend
Publicatie
3 dec 2013
Categorie
Watervisie
Soort
nieuws
Tags
De vier kanshebbers op de titel Water innovator of the Year hebben hun inzending inmiddels naar de jury gestuurd. Die zal zich buigen over de mate van innovativiteit, de volwassenheid van de innovatie, de relevantie voor de sector en de impact van de innovatie op People, Planet en Profit. Op de website www.watervisie.com zijn de korte filmpjes van de kandidaten te zien en kunt u stemmen op uw favoriet. Bovendien zullen de vier kandidaten een pitch van vijf minuten verzorgen tijdens Watervisie 2013 en krijgen ze vervolgens vijf minuten de tijd om vragen van de jury en het publiek te beantwoorden.
De jury bestaat uit Juryvoorzitter Cees Buisman (Wetsus), Roy Tummers (VEMW) en David van Baarle (Utilities)
Genomineerden
BWA Water met GaLiCos
GaLiCos is de afkorting voor gas-liquid-contact-system en is ontwikkeld om op een zeer efficiënte en intensieve manier gassen en vloeistoffen met elkaar in contact te brengen. Het resultaat is een uiterst vernuftig (en gepatenteerd) apparaat. Het unieke kenmerk van de technologie is dat een gas en een vloeistof met een minimale energie-inbreng met elkaar in contact worden gebracht zonder dat de apparatuur door het medium vervuilt. Door de modulaire opzet van het systeem is het mogelijk een installatie te realiseren voor iedere gewenste capaciteit. Een ingenieus besturingssysteem maakt dat GaLiCos-systemen op afstand te volgen en te optimaliseren zijn.
De technologie wordt onder andere ingezet voor het indikken van afvalwaterstromen, het wassen van lucht of rookgassen of het strippen of beluchting van vloeistoffen.
DNV KEMA met CapWa
In de witte rookpluimen die uit hoge fabrieksschoorstenen aan de horizon verschijnen, zit vaak nog water van hoogwaardige kwaliteit. Veldtesten en vijftien jaar onderzoek hebben aangetoond dat ruim veertig procent van dit water door een innovatieve membraantechnologie kan worden teruggewonnen. Tijdens de ontwatering worden de rookgassen verwarmd zodat het water en andere substanties volledig in gasfase is. Het rookgas stroomt vervolgens door speciale membranen die de vorm hebben van holle vezels. In deze holle vezels wordt een vacuüm gecreëerd, dat een drukverschil veroorzaakt. Door een natuurlijk sorptie- en diffusiemechanisme wordt opnieuw een gelijke verdeling van de watermoleculen binnen en buiten de vezels teweeggebracht. Doordat alleen de watermoleculen door de membranen kunnen stromen, kan het water worden afgevangen en komt de rest van het rookgas ontwaterd terecht in de atmosfeer. We hebben hier dus te maken met een nieuwe bron van water!
Toepassing van deze technologie in industriële processen zoals een papier droog proces zou tot grote energiebesparingen kunnen leiden. Zo zal de Europese papier sector alleen al één miljard euro per jaar kunnen besparen. Kortom een nieuw waterbron die energie bespaart.
Aquaver met Vacuüm Membraan Distillatie
Het principe van Vacuüm Membraan Distillatie is simpel. Verontreinigd water met een temperatuur van zestig tot tachtig graden Celsius wordt in het systeem gezogen en tussen een folie en een waterafstotend (hydrofoob) membraan door geleid. Zo ontstaat een één millimeter dunne waterfilm die kookt vanwege de lage systeemdruk. Het waterafstotende membraan laat de stoom door, die vervolgens condenseert op een folie aan de andere zijde van het membraan. Het condensaat (gedestilleerd water) wordt opgevangen in een tank. De condensatiewarmte die vrijkomt wordt opnieuw gebruikt om de volgende waterfilm op te warmen. Op deze manier wordt de warmte zon acht tot tien keer hergebruikt. Het verder ingedikte verontreinigde water (brijn) wordt opgevangen in een andere tank.
Voltea met CapDI
Het relatief nieuwe proces van capacitieve deionisatie (CapDI) van start-up bedrijf Voltea werkt anders dan de meest gebruikte ontzoutingstechnologieën zoals omgekeerde osmose (reversed osmosis, RO). Waar RO onder hoge druk veel water door membranen leidt om uiteindelijk het zout over te houden, haalt de CapDI-technologie juist het zout uit het water. Dit doet Voltea door gebruik te maken van de elektrische lading van ionen. De werking is vrij eenvoudig: twee platen (elektrodes) met de dikte van een velletje papier worden van een lichte spanning voorzien, de ene een positieve en de andere een negatieve. Wanneer water tussen de elektrodes wordt geleid, trekken de positieve ionen (zoals natrium Na+ en calcium Ca2+) naar de negatieve elektrode en de negatieve ionen (zoals chloride Cl- en carbonaat CO32-) naar de positieve kant. De elektrodes zijn daarbij voorzien van een membraan dat alleen de gewenste (positieve dan wel negatieve) ionen doorlaat. Regeneratie van de verzadigde elektrodes is daardoor heel eenvoudig. Men draait de spanning om en de ionen komen, geconcentreerd, terug in de waterstroom. Doordat de membranen de ionen nu tegenhouden, kunnen ze eenvoudig worden afgevoerd.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.