nieuws

Gouds chemiebedrijf gebruikt afvalwater in proces

Publicatie

1 apr 2014

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

afvalwater

Met de nieuwe installatie wordt de onttrekking van ongeveer 500.000 ton per jaar grondwater voorkomen, reduceert het gebruik van chemicaliën voor de huidige waterzuiveringsprocessen met meer dan negentig procent, worden grote hoeveelheden CO2 bespaard nodig bij de productie van deze chemicaliën en neemt de lozing van zouten op het oppervlakte water sterk af. Het proceswater en de stoom eindigen weer in de waterzuivering waarmee dus een kringloop ontstaan is en het milieu wordt gespaard.

 

Uitgebreide testen

Croda koos voor een nieuwe techniek van ultrafiltratie en omgekeerde osmose vanwege de robuustheid van het systeem, de lage investeringskosten en het lage energieverbruik.

Logisticon Water Treatment uit Groot-Ammers heeft samen met Croda deze technieken eerst uitgebreid getest. Tevens werd een innovatief systeem voor de onderhoudsreiniging van de ultrafiltratiemembranen ontwikkeld waardoor het gebruik van chemicaliën met ruim 85 procent vermindert ten opzichte van conventionele reinigingen.

Na een uitgebreide aanbesteding verwierf Logisticon ook de opdracht om de installatie te ontwerpen en te bouwen.

 

Binnen Nederland zijn in de chemische industrie weinig systemen in gebruik die afvalwater hergebruiken op een zodanig grote schaal.  ‘Omdat we onbekend waren met de techniek, wilden we het voorgestelde systeem eerst zelf uitgebreid testen en vooral de robuustheid nagaan, voordat we een beslissing namen’, aldus Danny Zwakhals, Site Engineering Manager van Croda. ‘Het bleek een robuuste en duurzame oplossing te zijn met een gunstig laag energieverbruik waar Croda naar op zoek was.’

 

Croda staat op de 28ste plaats in de Global 100 van meest duurzame bedrijven in de wereld. Deze zuiveringsoplossing zal de komende jaren hier zeker aan bijdragen.