nieuws

Greenpeace: Levi’s jeans zijn spijkerharde watervervuilers

Publicatie

6 dec 2012

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Greenpeace heeft het afvalwater van twee grote fabrieken die voor Levi’s produceren, Kaltex en Lavamex, laten analyseren in een laboratorium. Net zoals in Azië werden gifstoffen aangetroffen die schadelijk zijn voor het water, de natuur én de gezondheid van mensen. Vooral hormoonverstorende nonylfenolethoxylaten, die worden gebruikt om verf op textiel te fixeren, zijn vaak aangetroffen. Sommige van de gevonden chemicaliën zijn hardnekkig en kunnen niet of nauwelijks worden afgebroken in het water.
Uit het nieuwe Greenpeace rapport ‘Toxic Threads: Under Wraps’ blijkt dat er geen duidelijkheid is over de vergunningen die de kledingfabrikanten hebben. Ook geven Kaltex, Lavamex én de Mexicaanse overheid geen informatie over de gifstoffen die worden geloosd. ‘Alle informatie over deze bedrijven wordt zo geheim gehouden, dat we de Mexicaanse overheid langdurig in de nek hebben moeten hijgen om zelfs de meest basale gegevens te krijgen’, zegt campagneleider Ilze Smit. ‘Dat is een slecht signaal. Mensen hebben het recht te weten wat er in hun water wordt geloosd.’
Levi’s moet zo snel mogelijk doen wat andere grote merken zoals Zara hebben beloofd: transparantie geven over gebruikte chemicaliën in de fabrieken waar ze mee samenwerken en stoppen met giftige kledingproductie. Om deze eis kracht bij te zetten hebben actievoerders van Greenpeace aan het eind van de middag bij Lavamex een 110 meter lange pijl geplaatst, die wijst naar de fabriek met de oproep aan Levi’s om te stoppen met deze vervuiling.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.