nieuws

Heineken meest transparant over watergebruik

Publicatie

16 apr 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Hoekstra en zijn collega-onderzoekers publiceerden de ranking net nadat het World Economic Forum eerder dit jaar de wereldwijde watercrisis stevig op de agenda zette. In het WEF Global Risk Report gaven de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld, vooraanstaande politici en intellectuelen aan dat zij waterschaarste als het grootste risico zien voor de wereldeconomie.

Hoekstra: Overal ter wereld zie je dat de risico's van hoog waterverbruik steeds meer wordt onderkend, ook in het bedrijfsleven. De groeiende wereldbevolking, veranderend consumentengedrag en klimaatverandering hebben een aanzienlijke invloed op de schaarste en de kwaliteit van het water. Met deze ranking brengen we waterproblemen onder de aandacht van bedrijven en moedigen hen aan om water zo effectief mogelijk te gebruiken.

 

De ranglijst

De waterranglijst is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Duurzaamheid. Om de rangschikking te produceren, werd gebruik gemaakt van openbare informatie uit de jaarverslagen en andere verslagen van de 75 bedrijven. Hoekstra en hoofdauteur Marissa Linneman werkten samen met Royal HaskoningDHV en kreeg advies van het Wereld Natuur Fonds en de Water Footprint Network. Marissa Linneman is een masterstudent aan de Universiteit Twente. Ze deed haar onderzoek tijdens haar masteropleiding Civil Engineering en de mastertrack Water Engineering and Management. Arjen Hoekstra is haar begeleider.

De benchmark werd afgeleid van de mate van openheid over de directe en indirecte waterverbruik en wat bedrijven doen om hun verbruik te verminderen. De onderzoekers onderzochten zowel de operationele tak van de bedrijven als de productieketen waarin zij zich bevinden. In deze twee gebieden werden bedrijven geëvalueerd in termen van het waterverbruik en verontreiniging, vergelijkingen met voorgaande jaren en concurrenten in dezelfde sector en welke doelen zij stellen voor het waterverbruik.

 

Resultaten

De resultaten laten zien dat er grote verschillen tussen de verschillende sectoren en bedrijven en dat bedrijven rapporteren over het algemeen meer over hun eigen operationele activiteiten dan over hun productieketen. Heineken staat bovenaan de lijst met een transparantie score van 43%, gevolgd door Koninklijke DSM (23%), Akzo Nobel (21%), ASML Holding (20%) en Unilever (16%). De top vijf behoren tot drie verschillende sectoren (consumentengoederen, grondstoffen en technologie) en zijn allemaal genoteerd aan de beurs van Amsterdam. Verder is het opvallend dat 34 van de 75 bedrijven een score van 0 procent hebben, en zijn dus helemaal niet transparant zijn in hun waterverbruik.

"De top 5 is niet verwonderlijk", zegt Hoekstra. "Bedrijven als Heineken en Unilever hebben een enorme watervoetafdruk, vooral in de keten. Voor hen is het belangrijk om zo open mogelijk te zijn." Hoekstra benadrukt ook dat de ranglijst geeft niet aan of het waterverbruik van de bedrijven goed of slecht is, maar alleen gaat om hun openheid hierover.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.