nieuws

High level panel on water: snel actie nodig voor schoon water

Publicatie

21 mrt 2018

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

drinkwater, water

Er dreigt een wereldwijde watercrisis als er niet snel actie wordt ondernomen. Dat is de conclusie van het High Level Panel on Water (HLPW), een denktank waaraan minister-president Mark Rutte, tien andere regeringsleiders en watergezant Henk Ovink deelnamen.

Het doel van het HLPW was om te onderzoeken hoe het zesde Sustainable Development Goal van de Verenigde Naties – schoon water en schone sanitaire voorzieningen voor iedereen ter wereld – kan worden bereikt.

Het HLPW pleit er onder meer voor dat de investeringen in de waterinfrastructuur de komende vijf jaar worden verdubbeld. Ook moet watermanagement aantrekkelijker worden voor investeerders en minder kwetsbaar voor crises. Partnerschappen tussen overheden, burgers, bedrijven en onderzoekers kunnen daarvoor zorgen.

Mondiaal probleem

Wereldwijd dreigt een watertekort voor veertig procent van alle mensen. Verder gebruiken meer dan twee biljoen mensen onveilig drinkwater en hebben meer dan 4,5 biljoen mensen geen toegang tot veilige sanitaire voorzieningen. Vooral vrouwen en meisjes zijn daar het slachtoffer van. Hun gezondheid en kansen op onderwijs en werk nemen daarmee af.

Bron: UVW