nieuws

Initial introduceert ‘wassen zonder water’

Publicatie

16 mrt 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Het nieuwe wasproces is geschikt voor zowel industriële werkkleding die moet voldoen aan specifieke veiligheidseisen als front-officekleding. ‘Wassen zonder water’ gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden met vloeibare kooldiozide (LCO2). Dit proces laat de vezels van kleding niet zwellen, waardoor deze minder slijt, niet krimpt en er geen negatief effect is op de kleur. Drogen van de kleding – ook een belangrijke oorzaak van slijtage – is niet nodig. Bij het verminderen van de druk in de wasmachine krijgt de LCO2 weer zijn gasvorm en is de kleding direct droog.

 

Gezondere werksituatie

Daarnaast levert dit nieuwe wasproces van Initial een veel hogere decontaminatiewaarde. De nieuwe wasmethode van Initial verwijdert 98 procent van de Polyaromatische koolstoffen; dat is veel meer dan bij wassen met water. Dit is met name van belang voor bedrijfskleding die wordt blootgesteld aan chemische verontreiniging, zoals brandweerkleding of kleding die in de zware industrie wordt gedragen. Het LCO2-wasproces draagt zodoende bij aan een gezondere werksituatie voor de drager van de kleding.

Minder belastend

Er komt geen water te pas aan wassen met LCO2. Daardoor is het wasproces veel minder belastend voor het milieu. De nieuwe techniek levert per wasbeurt een energiebesparing op van zestig procent ten opzichte van een klassieke machine. Bovendien is de gebruikte LCO2 voor 98 procent herbruikbaar voor een volgende wasbeurt. De LCO2-wasmachine van Initial wordt geleverd door het Amerikaanse Tersus. In de Verenigde Staten wordt deze LCO2-wasmachine al door verschillende bedrijven gebruikt. Initial is het eerste bedrijf in Europa dat dit wasproces.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.