Schrijf nu in!

Watervisie 2018


PROACTIEVE COALITIES


DEELNAMEPRIJZEN EXCL. BTW
Congres, lunch en borrel €245,-


Wanneer

donderdag 15 februari 2018


Locatie

Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen, Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam


Inschrijven

THEMA: PROACTIEVE COALITIES
Om wezenlijke innovaties door te voeren in industriële ketens is goede samenwerking onontbeerlijk. Ook als het gaat om waterketens. De transitie naar een groenere industrie vraagt daarom om proactieve coalities, die voldoende massa hebben om ook daadwerkelijk stappen te maken. Maar ze moeten ook weer niet te groot worden. Te veel massa maakt traag. Relatief kleine groepen bedrijven kunnen veel bereiken, vooral als  ze met aanvullende kennis en posities hetzelfde doel nastreven. Maar hoe doe je dat in de praktijk, een productieve coalitie aangaan?

Tijdens het congres Watervisie 2018 laten verschillende water- en industriële coalities zien hoe ze bij elkaar zijn gekomen en hoe ze hun doelen willen verwezenlijken. En wat levert de samenwerking ze op?  Daarnaast komen ook verschillende experts aan het woord over de mogelijkheden en uitdagingen van coalities. Bovendien wordt al weer voor de zesde keer de Water Innovator of the Year gekozen.

Initiatiefnemers:

logo-petrochem

logo_evides

logo-utilities

Water Innovator of the Year
De Water Innovator of the Year verkiezing is een onderdeel tijdens het Watervisie congres. We gaan op zoek naar innovatieve bedrijven, start-ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek-private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan. We zoeken naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Daarbij kijken we niet alleen naar technologie, maar ook naar samenwerking binnen de waterketen.

De genomineerden voor de award zullen tijdens Watervisie 2018 tijdens een pitch hun innovatie tonen aan het publiek. Uiteindelijk bepaalt een vakjury, samen met het publiek en de internetstemmers de uiteindelijke winnaar.

Programma

12:00 uur

Ontvangst met lunch

13:00 uur

Aanvang congres

 • Introductie door dagvoorzitter Wim Raaijen (Petrochem)
 • Keynote Cas König (Directeur Groningen Seaports)
  Als één partij zeer diverse belangen weet te verenigen, dan is het wel het havenbedrijf van Groningen. Cas König laat zien dat overheden wel degelijk bereid zijn proactief samen te werken om de industrie te helpen bij een sterk veranderende wereldeconomie.
 • Pitches kandidaten Water Innovator of the Year 2018
 • Keynote Albert Janssen (Global Environmental Manager Water, Shell)
  Shell heeft wereldwijd productielocaties staan in waterstressgebieden, maar weet ook de stress te verlichten. Het meest in het oog springende voorbeeld daarvan is het pearl GTL-project in Qatar, waar dankzij het toegepaste fisher tropsch proces meer water dan vloeibaar gas wordt geproduceerd. Dat water wordt eerst nog opgewerkt in de grootste industriële installatie voor waterherwinning, behandeling en hergebruik ter wereld.
14:40 uur

Korte pauze

15:10 uur

Vervolg programma

 • Keynote Ewoud van den Brande (Yara) en Marjolein Vanoppen (Universiteit Gent). Ewoud van den Brande van Yara startte in november met de eerste proeven voor het zogenaamde IMPROVED-project. Er zijn in totaal elf partijen betrokken bij deze proactieve coalitie tussen Vlaanderen en Nederland. de samenwerking moet de druk op zoetwaterbronnen verlagen door alternatieve stromen, zoals afvalwater, het te gebruiken in de processen van Yara, maar ook DOW en BASF. Samen met onderzoeker Marjolein Vanoppen van de Universiteit Gent gaat Van den Brande in op de uitdagingen van Nederlands’ grootste kunstmestproducent op het gebied van proces- en afvalwater. 
 • Korte interviews over samenwerkingsvormen en innovatie in de watersector m.m.v. Bart Budding (Rebel Group), Ad Kroft (Dutch Blockchain Coalition) en Jan Robert Huisman (Evides Industriewater)
16:10 uur

Korte pauze

16:40 uur

Vervolg programma

 • Bekendmaking winnaar verkiezing Water Innovator of the Year 2018
 • Afsluitende lezing door Diederik Samsom (voormalig partijleider PvdA)
  Sinds hij de landelijke politiek verliet is Diederik Samsom ietwat onder de radar gebleven. Toch heeft hij niet stilgezeten. Met verschillende opdrachten zet hij zich momenteel in voor de vergroening van de industrie. Een logische keuze, gezien zijn technologische achtergrond. Samen met Mark Rutte was hij de architect van het vorige kabinet dat de rit volledig uitzat. Wat kunnen we van een dergelijke coalitievorming leren als het gaat om samenwerking in de industrie? Met name als we processen op het gebied van energie en water willen verduurzamen.
17:45 uur

Netwerkborrel

18:30 uur

Einde congres

Inschrijven
Neem contact op

Partners

Speel film
Meer weten over partner worden?