Schrijf nu in!

Watervisie 2019


Energietransitie vraagt om waterstrategie


DEELNAMEPRIJZEN EXCL. BTW
Congres, lunch en borrel € 295 (VEMW-leden: € 195)


Wanneer

donderdag 14 februari 2019


Locatie

Heineken, Burgemeester Smeetsweg 1, 2382 PH Zoeterwoude


Inschrijven

Energietransitie vraagt om waterstrategie
Met het Klimaatakkoord zet de industrie grote stappen in de energietransitie. Water is de belangrijkste energie- en grondstoffendrager in industriële processen. Daarom kijken industriële leiders steeds vaker naar de wisselwerking tussen water, energie en grondstoffen. Een integrale visie levert ze extra waarde op door (kosten)besparingen in het gebruik en terugdringing van emissies. Temeer omdat water als medium ook een rol kan spelen in circulaire ketens.

Ook benieuwd hoe een integrale visie op uw water, energie- en grondstofstromen u helpen bij uw economische en ecologische uitdagingen? Kom dan naar Watervisie 2019.

Heineken Nederland in Zoeterwoude is deze keer gastheer van het Watervisie Congres. De brouwer heeft zijn eigen watervisie vastgelegd in de Brewing a Better World strategie.

Initiatiefnemers:

logo_evides

VEMW_koninklijk

brede_6cm_logo_industrielinqs-kopie

Water Innovator of the Year
De Water Innovator of the Year verkiezing is een onderdeel tijdens het Watervisie congres. We gaan op zoek naar innovatieve bedrijven, start-ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek-private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan. We zoeken naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Daarbij kijken we niet alleen naar technologie, maar ook naar samenwerking binnen de waterketen.

De genomineerden voor de award zullen tijdens Watervisie 2019 tijdens een pitch hun innovatie tonen aan het publiek. Uiteindelijk bepaalt een vakjury, samen met het publiek en de internetstemmers de uiteindelijke winnaar.

Programma

10:00 uur

Optioneel: rondleiding brouwerij (VOL)

 • Ontvangst met koffie/thee in ontvangstgebouw ‘De Hooiberg’
 • Naar de filmzaal: maak door middel van een korte mondelinge inleiding en een film kennis met Heineken
 • In Engelse dubbeldekker een rit over het brouwerijterrein, daarna gaat de rondleiding te voet verder
 • Rondleiding te voet: Bezoek aan het brouwhuis, het kelderdienstgebouw, de bottelarijen en het volgoedmagazijn
 • Opgehaald door de Engelse dubbeldekker die u terugbrengt naar het ontvangstgebouw ‘De Hooiberg’

De rondleiding is vol, u kunt hiervoor niet meer inschrijven. 

12:00 uur

Ontvangst met lunch

13:00 uur

Aanvang congres

14:15 uur

Korte pauze

14:45 uur

Middagprogramma

 • Keynote Jan Kempers (Manager Sustainable Development, Heineken) – Op weg naar een klimaat neutrale Heineken brouwerij
  Heineken streeft naar een klimaat neutrale brouwerij en zet daarvoor in op vijf groene cirkels. Niet geheel toevallig staan energie en water op nummer één en twee. Manager Duurzame Ontwikkeling Jan Kempers van Heineken Nederland Supply spreekt over de keuzes van Heineken voor een klimaat neutrale Heineken brouwerij in een klimaat neutrale keten, een duurzame economie, een aangename leefomgeving en het ontwikkelen van kennis voor een klimaat neutrale maatschappij.
 • Keynote Willemien Terpstra (Vice President Fuels, LyondellBasell) – Circulair stoomproject LyondellBasell is beste voor milieu
  LyondellBasell en Covestro zetten vanaf volgend jaar een aantal waterige en zoute afvalstromen van de eigen processen om in hogedrukstoom, die een energiebron is voor de Maasvlakte-fabriek. Daarmee besparen de bedrijven jaarlijks 0,9 petajoule aan energie en voorkomen ze de uitstoot van om en nabij 140 duizend ton CO2. ‘We zijn dit project gestart vanuit de morele overtuiging dat de inzet van waardevolle reststromen voor stoomproductie de juiste stap is’, zegt Vice-President Fuels & Styrene Chain Willmien Terpstra van LyondellBasell. ‘Dat wil echter niet zeggen dat het ook aan de interne rendementseisen van een commerciele fabriek voldoet. We implementeren een techniek die hiervoor nog nooit is toegepast, met al zijn onzekerheden en tegenvallers, in de overtuiging het beste te doen wat betreft enerige-efficiency en milieu-impact. Dat vergt wel vertrouwen van de organisatie zelf, maar zeker ook van de overheden die zich met de vergunningen bezighouden. In de praktijk komen we helaas nog heel wat vertragende wet- en regelgeving tegen.’
15:45 uur

Korte pauze

16:15 uur

Vervolg programma

 • Presentatie Sonny Schepers (Senior Sustainability Engineer, USG/Chemelot) – Chemelot wil effluent als koel- en proceswater
  USG Industrial Utilities liet de mogelijkheden onderzoeken om effluent, afkomstig van industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties (IAIZI) en rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI), geschikt te maken voor koel- en proceswater voor industriepark Chemelot. Met deze studie wordt naar alternatieven gekeken om de afhankelijkheid van Maaswater uit het nabijgelegen Julianakanaal te verminderen en hergebruik van water verder te stimuleren. Het unieke aspect hiervan is de integratie van communale en industriele waterketens en de toepassing van duurzame technieken. Sonny Schepers presenteert tijdens het Watervisie congres de eerste resultaten van het onderzoek.
 • Afsluitende lezing Peter Glas (Deltacommissaris)
 • Bekendmaking winnaar Water Innovator of the Year 2019
17:30 uur

Netwerkborrel

18:30 uur

Einde congres

Inschrijven
Neem contact op

Partners

Speel film
Meer weten over partner worden?