nieuws

Inschrijving Water Innovator of the Year 2016 geopend

Publicatie

13 nov 2015

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

In 2014 was High Voltage Water de Waterinnovator of the Year. De elektrospray-techniek van High Voltage Water had volgens de jury van de Waterinnovator of the Year Award de potentie om een wereldwijd probleem op te lossen: het scheiden van zout en water.

 

Ook dit jaar zijn we op zoek naar innovatieve bedrijven, start ups of overheidsinstellingen die innovatie, duurzaamheid, publiek private samenwerking hoog in het vaandel hebben staan. We zoeken naar innovaties die het gebruik van (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Daarbij kijken we niet alleen naar technologie, maar ook naar samenwerking binnen de waterketen.

 

Potentiële kandidaten

De redactie van de vakbladen Utilities, Petrochem en Duurzaam Geproduceerd gaan ook zelf op zoek naar kandidaten die volgens ons de potentie hebben om de waterketen duurzamer, efficiënter en goedkoper te maken.

 

Een goed voorbeeld van een waterinnovator die wij graag willen voordragen is de mijlpaal die drie waterschappen en partners bereikten met de eerste kilo PHA (bioplastic) die met bacteriën uit rioolwater is gemaakt. PHA is een volledig biologisch afbreekbaar plastic dat onder natuurlijke omstandigheden snel afbreekt. Slib, het restproduct dat ontstaat door het zuiveren van rioolwater wordt zo omgezet in een duurzaam product. De proef laat zien dat het mogelijk is om rioolwater te gebruiken als bron voor nieuwe duurzame grondstoffen.

 

Of wat te denken van Waterschap Vallei en Veluwe dat onlangs een kunstmestfabriek opende in Apeldoorn. Het waterschap gaat in de nieuwe installatie 900.000 kilo kunstmest per jaar maken door fosfaat uit het slib (bezinksel van het zuiveringsproces) te halen dat afkomstig is van alle zuiveringen van Noord en Oost Veluwe.

 

Ook de veelbelovende techniek van EColoRO is een potentiele Waterinnovator of the Year-kandidaat. Met deze techniek kunnen textielfabrieken hun waterverbruik tot negentig procent verminderen door gebruik te maken van electrocoagulatie gevolgd door membraanfiltratie.

 

Een goed voorbeeld van een sociale innovatie is de samenwerking tussen waterschap Aa en aas en Attero. Door afvalwaterstromen te bundelen en gezamenlijk energie op te wekken zijn de energieopbrengsten van de publieke en private bedrijven verhoogd en produceren de partijen ook nog eens struviet.

Watervisie Congres 2016

De genomineerden voor de Waterinnovator of the Year Award zullen tijdens het Watervisie Congres 2016 dat op 18 februari wordt gehouden in Rotterdam tijdens een pitch hun innovatie tonen aan het publiek. Uiteindelijk bepaalt een vakjury onder leiding van Cees Buisman van Wetsus, samen met het publiek en de internetstemmers de uiteindelijke winnaar.

Schrijf u hier in als u zich wilt aanmelden als kandidaat Waterinnovator of the Year. En hier als u wilt deelnemen aan het Watervisie Congres 2016.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.