Adsorptiemateriaal in strijd tegen zorgwekkende stoffen afvalwater
Publicatie
4 jun 2018
Categorie
Watervisie
Soort
nieuws
Tags
afvalwater
In de strijd tegen zorgwekkende stoffen in het water zoals geneesmiddelen, pesticiden en andere schadelijke chemische producten zet Witteveen + Bos een nieuw middel in: High Affinity Cyclodextrin Polymers (HACPs). Het bedrijf werkt daarvoor samen met het Amerikaanse CycloPure, dat de adsorptiematerialen vermarkt.
CycloPure’s HACP adsorptiematerialen zijn bijzonder geschikt om microverontreinigingen en zorgwekkende stoffen zoals geneesmiddelen, pesticiden en PFAS aan te pakken. Met deze samenwerking worden de veelbelovende adsorptiematerialen van CycloPure in de Nederlandse watersector gebracht. Witteveen+Bos en Waternet onderzoeken het potentieel van dit materiaal en ontwikkelen een nieuw zuiveringsconcept waarin dit materiaal optimaal gebruikt wordt voor geavanceerde waterzuivering in Nederland.
Waterzuivering
Op basis van onderzoek aan de Cornell University en de Northwestern University (VS), dat werd gepubliceerd in Nature en andere toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, zijn CycloPure’s HACP’s nu in een vroeg stadium van productie en beschikbaar voor (pilot) onderzoek. De technologie maakt de omzetting mogelijk van hernieuwbare cyclodextrines (afgeleid van maïszetmeel) in zeer adsorberende materialen die uitermate geschikt zijn voor waterzuiveringstoepassingen.
Deze adsorptiematerialen krijgen hun sterke binding van cyclodextrine complexen, die optimaal zijn gedimensioneerd voor de verwijdering van veel microverontreinigingen. Met een hoge capaciteit en snelle opname bij zeer lage concentraties van vervuilende stoffen hebben CycloPure’s HACP’s een lagere dosering nodig om de goede verwijdering te bereiken. Daarnaast kunnen ze op de productielocatie worden geregenereerd, met een zeer hoog hergebruikpercentage.
Microverontreinigingen
Witteveen+Bos is zeer betrokken bij het thema microverontreinigingen en levert advies- en ingenieursdiensten voor verschillende waterschappen. Het bedrijf is een van de vooroplopende partijen op het gebied van toegepast onderzoek in Nederland. Waternet, het waterbedrijf dat het Amsterdamse stedelijke gebied van schoon water voorziet, is een van de meest innovatieve waterbedrijven van Nederland. Zij bouwden de eerste volwaardige afvalwaterzuiveringsinstallatie in 2012 (rwzi Horstermeer) die geschikt is om microverontreinigingen te verwijderen uit effluent. Waternet optimaliseert dit systeem momenteel.
Daarnaast is Waternet betrokken bij een groot aantal state-of-the-art technologische projecten op het gebied van opkomende verontreinigingen, zoals geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, producten voor persoonlijke verzorging, micro- en nanoplastics en antibioticaresistentie. CycloPure heeft twee nieuwe adsorberende formuleringen ontwikkeld, CD-MP en CD-PFAS, voor het verwijderen van microverontreinigingen uit water. De gepatenteerde HACP’s van het bedrijf kunnen worden geproduceerd in verschillende deeltjesgroottes, waardoor flexibel gebruik in een breed spectrum van waterzuiveringstoepassingen mogelijk is.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Injectie productiewater NAM onder verscherpt toezicht
29 jun 2021Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt de injectie van productiewater van de NAM in Schoonebeek onder verscherpt toezicht. NAM constateerde in februari namelijk een...

BASF optimaliseert watergebruik
19 feb 2021BASF Antwerpen is al jaren bezig met duurzaamheid op het gebied van water. Ze wisselde ooit al van het gebruik van drinkwater naar oppervlaktewater, maar...

Finalist Water Innovator 2021 Ducam stelt zich voor in film
28 jan 2021De nominatiefilm van het project Ducam is klaar. Zetmeel- en eiwittenproducent Royal Avebe en Wafilin hebben een filtratie-installatie gebouwd in Ter Apelkanaal. Dat haalt 400...

Watervisie congres gaat online
16 dec 2020Hét industriewatercongres Watervisie gaat in 2021 door als online evenement. Via een live talkshow vanuit de Oranjerie van Paleis Soestdijk discussiëren we donderdag 11 februari...
