nieuws

IOI Loders Croklaan sluit waterketen

Publicatie

11 nov 2015

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

IOI Loders Croklaan in Wormerveer gebruikt veel stoom. Bijvoorbeeld in de deodorizer die hogedruk stoom gebruikt  om onzuiverheden uit de olie te halen. Het is niet het enige stoom dat de fabriek gebruikt. Om de verschillende vetten vloeibaar te houden, worden ze, afhankelijk van hun smeltpunt, verwarmd van twintig tot dertig graden Celsius tot zelfs zo’n zeventig graden. Dat betekent dat opslagtanks zijn voorzien van stoomspiralen, maar ook dat leidingen worden verwarmd om stolling van het vet in de leidingen te voorkomen. Voor de productie van het stoom, maar ook voor koeling en schoonmaakprocessen wordt behoorlijk wat water gebruikt. Tot voor kort gebruikte men een ionenwisselaar die het drinkwater onthardde waarna een nageschakelde reverse-osmosis installatie het water van alle overige zouten ontdeed.

 

IOI Loders Croklaan heeft ook een fabriek op de Rotterdamse Maasvlakte die met name de bulkproducten maakt. Die fabriek is ontworpen volgens de laatste stand der techniek waardoor daar direct gekozen is voor het zuiveren van het procesafvalwater. In Rotterdam gebruikt men daarvoor een membraanbioreactor (MBR, red.) gevolgd door een ultrafiltratiestap. Omdat deze configuratie naar grote tevredenheid werkt, wilde  het bedrijf in de fabriek in Wormerveer hetzelfde gaan doen, met dien verschille dat men daar ook nog een reverse osmosestap aan toe wilde voegen. Daarmee wordt het mogelijk het eigen afvalwater direct weer in de stoomproductie te gebruiken.

 

Nadat de specificaties bekend waren, zetten de twee waterexperts de aanbesteding in werking. De uiteindelijke keuze viel op de oplossing die Logisticon Water Treatment aanbood. Het bedrijf stelde voor het BioPulse concept te gebruiken van de Duitse membranenproducent Berghof. Dankzij die keuze gebruikt IOI Loders Croklaan significant minder chemicaliën, hoeft het minder leidingwater in te nemen en ontlast men de natuurlijke bronnen.

 

Lees het volledige artikel over dit project in Utilities

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.