nieuws

Is een gesloten kringloop op een bedrijventerrein mogelijk?

Publicatie

3 dec 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Onder de naam IDEM (InnoFase Duurzaam Energie-infrastructuur Model) gaan Cofely, Alliander, AVR, gemeente Duiven en Waterschap Rijn en IJssel de komende maanden de haalbaarheid van een lokale energie-infrastructuur op het Synergiepark InnoFase onderzoeken. Op het park bevinden zich uitsluitend energie- en milieugerelateerde bedrijven. Door een onderlinge uitwisseling van elektriciteit, warmte en andersoortige reststromen kunnen bedrijven er hun energie- en waterverbruik verduurzamen en waar mogelijk besparen op grondstoffen.

De beoogde energie-infrastructuur zorgt voor lagere energie(transport)tarieven. Dit maakt het park aantrekkelijker voor bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe vestigingsplaats. De lagere energietarieven verbeteren ook de concurrentiepositie van de bedrijven die zich al op InnoFase hebben gevestigd.

 

Sterke businesscase

Juist de economische aspecten maken de lokale energie-infrastructuur kansrijk. Op dit moment maakt restrictieve wetgeving dat een proeftuinstatus noodzakelijk is om dit te kunnen realiseren. Hiervoor is allereerst een sterke businesscase noodzakelijk. Het consortium IDEM verwacht nog voor de zomer de haalbaarheidsstudie te hebben afgerond en daarmee realistische verduurzamingsopties en energiebesparingsmogelijkheden te kunnen schetsen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.