nieuws

Jacqueline Cramer opent watervisie congres

Publicatie

2 feb 2017

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

Voormalig VROM-minister Jacqueline Cramer opent op donderdag 16 februari het Watervisie Congres in Rotterdam. Cramer maakt zich al haar leven lang sterk voor een beter milieu. Als milieuactivist, als wetenschapper, in het bedrijfsleven en in de politiek. Haar motto is ‘duurzaamheid is van iedereen’. Op 16 februari zal een keur van vertegenwoordigers van de industrie, wetenschap en watersector op de Rotterdamse RDM Campus zijn visie geven op het thema: Waterdragers.

Water heeft op zichzelf wellicht een lage waarde, maar als drager van energie en grondstoffen is het onmisbaar voor de industrie. Tijd voor een herwaardering. Want een integrale blik op energie, water en grondstoffen biedt vaak onverwachte kansen en economische en ecologische winst. Of het nu om stoomsystemen, koel-, proces- of afvalwater gaat: de invloed van de keten wordt steeds groter. Zowel aan het begin als aan het einde van de waterketen ontstaan interessante technische innovaties, maar ook innovatieve samenwerkingsverbanden.

Tijdens Watervisie 2017 presenteert de waterketen zich als waterdrager: bescheiden als single utility, maar met een grote impact op de utilities-voorziening in zijn geheel. U kunt zich hier inschrijven voor het congres.

Programma

12.00 uur Ontvangst met lunch

13.00 uur Start congres

Introductie dagvoorzitters Wim Raaijen, Hoofdredacteur Petrochem en Duurzaam Geproduceerd en Arne Verliefde, hoogleraar aan de Universiteit van Gent.

Keynote Jacqueline Cramer – Oud minister VROM en Hoogleraar duurzaam ondernemen Copernicus Instituut

Wetenschapper en voormalig politica Jacqueline Cramer maakt zich al haar leven lang sterk voor een beter milieu. Als milieuactivist, als wetenschapper, in het bedrijfsleven en in de politiek.

Keynote Paul McNicholas – Worldwide Head Water Treatment at Air Liquide

Paul McNicholas heeft dertig jaar ervaring met industriewaterbehandeling en houdt zich bij gassenproducent Air Liquide bezig met troubleshooting, productie en training.

Pitches waterinnovator of the year

Willy Verstraete – Power-to-protein

Royal HaskoningDHV – NEO-Alginaat

Pathema – Vortex Generator

Water & Energy Solutions – Thermfilly, gruisontwatering, membraanfilterpersen en ULTD

14.50 uur Pauze

15.30 Keynote Arne verliefde – Nieuwe circulaire en industriële watertechnologie: uitdagingen en oplossingen

‘Door te investeren in onderzoek en innovatie bereiden we ons voor op de dag van morgen’, aldus professor Arne Verliefde, die vanuit de Universiteit Gent de leerstoel industriële en circulaire watertechnologie coördineert.

Interviews onderzoekers en ondernemers over Waterdragers

Frank Oesterholt – KWR

Het ontharden van het suppletiewater van koelwatersystemen kan ervoor zorgen dat er minder water en chemicaliën nodig zijn.

Menno Plantenga – ISPT

Een onderzoek van ISPT naar de inzet van silicium carbide (SiC) membranen leidde tot verrassende resultaten die ook interessant zijn voor andere processen.

Richard ten Hagen – Saneral World

Met de Saneral Ecotender kan iedere ondernemer die een oplossing heeft voor een afvalstroom in de industrie gemakkelijk zijn idee aandragen.

Niels Groot – DOW Benelux

Dow Terneuzen onderzocht Mild Desalination en keek of het mogelijk is om via een milde ontzilting brakke, lokale waterstromen op te werken tot kwalitatief goed industriewater.

Han van de Griek – Rinew

Uit afvalwater kunnen veel waardevolle grondstoffen terug worden gewonnen, zoals water, papiervezels en fosfaat.

16.30 uur Lennart Graaff – Dutch Windwheel: een duurzaam icoon van Rotterdamse architectuur

Lennart Graaf is de bedenker en kartrekker van de Dutch Windwheel. Het moet dé trekker van wereldhavenstad Rotterdam worden. Een nieuw icoon voor de stad, dat de skyline nog spectaculairder maakt.

Bekendmaking Waterinnovator of the Year

 

Bron: Watervisie Platform

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.