Klimaatverandering bedreigt elektriciteitsvoorziening middellange termijn
Publicatie
6 jan 2016
Categorie
Utilities
Soort
nieuws
Tags
Afgelopen jaar werd gekenmerkt door extreme weersomstandigheden. Klimaatexperts voorspellen in de toekomst meer van dit soort extremen met perioden van hevige regenval afgewisseld met lange perioden met droogte. Met name de droge perioden kunnen volgens de auteurs van een pas gepubliceerd onderzoek een zware wissel leggen op de elektriciteitsvoorziening.
Een van de onderzoekers, Keywan Riahi, directeur van het energieprogramma van het Oostenrijkse international institute for applied systems analysis, ziet twee grote gevaren in de toekomst: te hoge watertemperaturen of gebrek aan water. De wetenschappers ontwikkelden een model waarin ze de data van 24.515 waterkrachtcentrales en 1.427 thermo-elektrische centrales analyseerden. In de periode tussen 2040 en 2069 voorspelde het model een reductie van bruikbare capaciteit van 61,74 procent voor de waterkrachcentrales en 81,86 procent voor de thermo-elektrische centrales.
De wetenschappers raden de energiesector aan om tijdig maatregelen te nemen om met die waterschaarste om te gaan. Bijvoorbeeld door de efficiency van de centrales te verbeteren, alternatieve koelsystemen en de inzet van andere brandstoffen. Maar ook cross sectoraal overleg tussen watergebruikers onderling kan volgens de onderzoekers helpen met het verdelen van het schaarse zoete water.
Waterkrachcentrales en thermo-elektrische centrales (inclusief kerncentrales) dragen samen voor 98 procent bij aan de wereldwijde elektriciteitsvoorziening. Twee derde van de wereldwijde opwekcapaciteit wordt bedreigd op het moment dat er te weinig water beschikbaar is. Met name in de zomerperiodes neemt de vraag naar elektriciteit toe door de inzet van airconditioning. Juist die periode is kwetsbaar omdat het voor de productie benodigde koelwater steeds meer opwarmt.
Waterkrachtcentrales leveren op hun beurt capaciteit in als er te weinig regen in de stuwmeren wordt verzameld. Zon 22 procent van de witte elektriciteitscentrales kan in de onderzochte periode een capaciteitsterugval van meer dan dertig procent tegemoet zien.
De Verenigde Staten, Zuid-Afrika, het zuidelijke deel van Zuid-Amerika, centraal en zuid Europa en Australië lopen de meeste risicos op elektriciteitstekorten.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.