nieuws

Laatste kans stemmen op Waterinnovator of the Year

Publicatie

17 feb 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Stem onderaan dit bericht op uw Waterinnovator of the Year 2016.

Electrocoagulatie maakt afvalwater textielindustrie schoner

Textielfabrieken kunnen hun waterverbruik tot negentig procent verminderen door gebruik te maken van de EColoRO-techniek bestaande uit electrocoagulatie gevolgd door membraanfiltratie om hun afvalwater te behandelen en vervolgens te hergebruiken. De basis van EColoRO is de zogenaamde electrocoagulatie, waarmee ongeveer 93 tot 96 procent van de kleurstoffen en pigmenten in het afvalwater kan verwijderen. In een volgende stap kunnen membranen worden gebruikt om het water volledig te zuiveren via ultrafiltratie en omgekeerde osmose. Hierdoor kan tot negentig procent van het water worden hergebruikt.

 

Helixtechnologie pakt vervuiling membranen aan

Bij ultrafiltratie van sterk vervuild afvalwater met buisvormige membranen vervuilen de membranen snel. Om de onoplosbare deeltjes te verwijderen wordt normaal gesproken de langsstroomsnelheid opgevoerd, wat meer energie kost. Helix lost dit probleem op door een wervelstroom in de membranen te creëren. De membranen hebben aan de binnenkant een draaiend profiel die een constante wervelstroom opwekt. Door de extra flux spoelen de membranen vanzelf schoon, ook bij lage snelheden.

Volgens Pentair kan de inzet van de Helix-membranen het energieverbruik met de helft verminderen. Dat resultaat is met name afhankelijk van de kwaliteit van het voedingswater.

 

Waterschap en afvalverwerker bundelen krachten in waterbehandeling

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Land van Cuijk van waterschap Aa en Maas produceert biogas in een vergister voor zuiveringsslib. Dit biogas werd tot voor kort in twee warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) omgezet in elektriciteit en warmte. Omdat deze gasmotoren aan vervanging toe waren, besloot het waterschap synergiemogelijkheden in de omgeving te verkennen. Hieruit is een interessante optie naar voren gekomen voor samenwerking met afvalverwerker Attero. Hiermee ontstond de optie om het stortgas van de stortplaats en het eigen biogas gezamenlijk te verwerken in een centraal opgestelde WKK-installatie.

 

Zeewater ontzilten met behulp van duurzame energie

Door omgekeerde osmose te koppelen aan een systeem dat fluctuerende duurzame energiestromen kan bufferen, kan het Nederlandse bedrijf Elemental Water Makers dagelijks 12599 liter zoetwater maken van zeewater. Elemental Water Makers, opgericht door twee ingenieurs van de TU Delft en onderdeel van de incubator YES! Delft, gebruiken de zwaartekracht om druk op te bouwen. Basisidee is om het zoute zeewater met een door duurzame energie aangedreven pomp een heuvel op te pompen om zo voldoende druk op te bouwen voor het RO-proces. De innovatieve ondernemers gebruiken de druk die ontstaat door het ophopen van het zout opnieuw om extra druk aan de voorkant op te bouwen.

 

De uiteindelijke winnaar wordt verkozen door een jury bestaande uit:

Jan Post van Wetsus, Johan Raap van Avans Hogeschool, Roy Tummers van VEMW en Chris Roubos van Evides Industriewater.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.