nieuws

Laatste spreker Watervisie Congres 2014 is bekend

Publicatie

29 okt 2014

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

Croda heeft zich ten doel gesteld de duurzaamste leverancier te worden in zijn klasse. Het bedrijf staat momenteel op de 28e plaats in de Global 100 van meest duurzame bedrijven in de wereld en ook op de CDP climate leadership index scoort het bedrijf goed met een 41e plaats. Vandaar ook dat site engineering manager Danny Zwakhals de ruimte kreeg toen men op het idee kwam om het afvalwater dat na behandeling op de IJssel werd geloosd terug in het proces te brengen. Het bedrijf  pompte tot voor kort grondwater op dat vervolgens werd gezuiverd tot demiwater.

 

Waterspecialist Logisticon bouwde op het terrein van Croda een installatie die ultrafiltratie (UF) en omgekeerde osmose (RO) combineert om het afvalwater tot demiwater op te schonen. Door goede keuzes te maken  is een serieuze reductie van het aantal chemicaliën bereikt. Waar voorheen rond de zevenhonderd ton natronloog en zoutzuur per jaar werd gebruikt voor demineralisatie, is dit nu teruggebracht naar jaarlijks zeventig ton. Dat is een besparing van negentig procent. Hetzelfde geldt voor het gebruik van kalk, dat nu helemaal niet meer nodig is.

 

Zwakhals ziet dat een duurzame productie steeds belangrijker wordt voor bedrijven zoals Croda. ‘Onze klanten maken producten voor consumenten en die willen precies weten waar hun producten vandaan komen en wat de impact is op het milieu. En dus vragen onze klanten om een life cycle analysis, die we uiteraard ook kunnen leveren. We zijn al goed bezig, maar we willen wel blijven innoveren om de concurrentie voor te blijven. Zo bestuderen we nu de mogelijkheid om de glycerine die we uit de olie halen en niet kunnen gebruiken te vergisten. Het biogas dat we daarmee produceren, zouden we weer kunnen gebruiken in onze warmtekrachtcentrale.’

 

Nieuwsgierig geworden naar de visie van Danny Zwakhals? Kom op donderdag 6 november naar het Watervisie Congres, Xperience Dock Rotterdam. Kijk hier voor het volledige programma.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.