nieuws

Mars opent anaerobe memthane-bioreactor

Publicatie

28 okt 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Het proceseffluent bevat restproducten zoals suiker, caramel en chocolade. De Memthane-bioreactor reinigt dit water met behulp van anaerobe bacteriën in combinatie met membranen. Het afvalwater wordt weer voor 99 procent gezuiverd en kan daarmee relatief schoon op het riool worden geloosd. Het biogas dat tijdens het proces vrijkomt wordt verstookt in het ketelhuis, om energie op te wekken voor gebruik in de fabriek. Hierbij wordt een significante CO2-besparing gerealiseerd. Door het besparen op de inkoop van aardgas en de kosten voor het lozen van afvalwater, wordt er efficiënter en concurrerender geproduceerd. Het anaerobe Memthane proces is een van de nieuwste technologieën van het Veolia bedrijf Biothane. 

Het project draagt bij aan Mars’ strategie om in 2040 volledig duurzaam te produceren zoals opgenomen in haar Sustainable In a Generation (SIG) programma. Hein Mous SES manager Mars Nederland: ‘We hebben veel vertrouwen in deze techniek en zijn zij er trots op als eerste binnen Mars dit te mogen presenteren. In navolging van dit project in Veghel, wordt een tweede Memthane installatie bij onze fabriek in Polen gerealiseerd.’

De Memthane-technologie maakt kans op de titel Waterinnovator of the Year. Tijdens het Watervisie Congres op 6 november zullen vertegenwoordigers van Biothane en Pentair de technologie via een pitch aan het publiek toelichten. Klik hier voor meer informatie.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.