nieuws

Microplastics in water halt toegeroepen

Publicatie

29 nov 2012

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

De zogeheten microplastics komen in het water doordat ze bij wasbeurten loslaten van kleding of doordat ze vrijkomen uit medicijnen of chemicaliën. Ook in sommige cosmetische producten, zoals scrub, zitten zeer kleine stukjes kunststof die het water verontreinigen. Daarom moet de regering in Europa zorgen dat er afspraken worden gemaakt om deze vervuiling tegen te gaan. Ook moet met de industrie worden gesproken om te zorgen dat er minder microplastics in producten worden verwerkt.

 

Volgens Stientje van Veldhoven van D66, die samen met PvdA-Kamerlid Manon Fokke de motie indiende, zijn microplastics een sluipend probleem. 'Als we er niets aan doen ligt de zee straks vol met plastic deeltjes die zich kunnen ophopen in de magen van vogels of vissen. En dat terwijl er prima milieuvriendelijke alternatieven zijn.' Ze hoopt dat het Nederlandse bedrijfsleven voorop gaat lopen door bijvoorbeeld duurzame douchegels en scrubgels aan te gaan leveren.

 

Vlees

Voor mensen kunnen de microplastics ook gevolgen hebben. Dieren die de stukjes kunststof binnenkrijgen, poepen ze niet uit, maar slaan ze op in het lichaam. Wanneer mensen dus vlees of vis eten, kunnen ze de microplastics binnenkrijgen. Bovendien hebben die plastics de nare eigenschap om gifstoffen aan te trekken, waardoor ze extra schadelijk zijn.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.