nieuws

Minder water in de rivieren, maar geen watertekorten

Publicatie

27 jun 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De grote rivieren Rijn en Maas bieden op dit moment nog voldoende water om aan de watervraag te kunnen voldoen. Wel komt er via de rivieren minder water ons land binnen dan gemiddeld in deze tijd van het jaar, vanwege beperkte neerslag en doordat de watervoorraad in de Alpen minder is dan normaal. Voor komend weekend en begin volgende week wordt er wel neerslag verwacht, waarna de wateraanvoer via Rijn en Maas naar verwachting weer iets zal toenemen. Van een neerslagtekort is geen sprake, Nederland is zelfs iets natter dan normaal voor de tijd van het jaar.

Maatregelen

Droogteproblemen zijn vooralsnog met reguliere maatregelen op te vangen. Water wordt zoveel mogelijk vastgehouden door beperkt af te voeren richting zee. De grote meren, zoals het IJsselmeer en Markermeer, staan zo hoog mogelijk als is toegestaan en vormen zoetwaterbuffers. In de grote rivieren wordt minder water doorgelaten via de stuwen. De lagere delen van Nederland kunnen hiermee goed van water worden voorzien.

In hoger gelegen delen van Nederland wordt gestuurd op het beperken van watergebruik, bijvoorbeeld door een beregeningsverbod vanuit de Brabantse Dommel.

Daarnaast monitoren de waterbeheerders de waterkwaliteit op onder andere zoutgehalte, zuurstofgehalte en blauwalg.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.