nieuws

Ministerie maakt energie van urine

Publicatie

30 sep 2013

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

In het kantoorgebouw aan de Rijnstraat in Den Haag (4400 medewerkers) wordt urine opgevangen in watervrije urinoirs. Een deel van deze pure urine wordt gezuiverd door bacteriën die stroom maken en tegelijkertijd de vervuiling en de ammonia verwijderen. Ook de fosfaat wordt teruggewonnen.

 

Testfase

De technologie produceert energie en wint tegelijkertijd fosfaat en stikstof terug. De installatie gaat de urine van 450 medewerkers behandelen en is nauwelijks groter is dan een schoenendoos. Deze eerste installatie  voorkomt dat er een hoeveelheid vervuilende stoffen in het milieu terecht komt, die vergelijkbaar is met 150 huishoudens. Bij het succesvol afronden van de testfase kan eventueel opgeschaald worden naar behandeling van de totale urinestroom van het gebouw.

De installatie in de Rijnstraat betekent een eerste opschaling van deze technologie naar een commercieel niveau. Dit wordt het eerste bio-elektrochemische systeem in de wereld op deze schaal. Bio-elektrochemische systemen maken gebruik van bacteriën die stroom kunnen maken. Deze bacteriën zijn pas bekend sinds 2000.

 

Vacuüm toilet

In een ander deel van het gebouw wordt gewerkt met vacuüm toiletten. In deze toiletten wordt lucht gebruikt voor het doorspoelenin plaats van water. Hierdoor ontstaat zeer geconcentreerd afvalwater, dat op een veel duurzamere manier te verwerken is. Het biologische systeem voor dit afvalwater staat al in Sneek voor huishoudens en in Wageningen bij het NIOO voor kantoorgebouwen. Aan de Rijnstraat komt het grootste systeem tot nu toe te staan.

De systemen worden ontwikkeld door Desah BV en Magneto Bio Electrochem Tech BV, beide spin off bedrijven van Wetsus.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.