nieuws

Nederlandse ingenieurs helpen Bolivia aan schoon drinkwater

Publicatie

26 okt 2012

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

De bevolking in La Paz en haar voorstad El Alto is sinds 1985 meer dan verdubbeld en de groei zal zich naar verwachting in de komende decennia voortzetten. Bevolking en bedrijven hebben zich ook gevestigd in het geaccidenteerde Chuquiaguillo-gebied langs een belangrijke uitvalsweg van La Paz. De hoogteverschillen in dit gebied zijn bijzonder groot en bedragen enkele honderden meters.

Het project zal voorzien in een nieuwe drinkwaterzuivering van 12,5 miljoen kubieke meter water op jaarbasis, 50 kilometer distributieleidingen en 25.000 huisaansluitingen. Royal HaskoningDHV en VEI leveren technische assistentie bij de ontwikkeling van de zuivering en het distributienetwerk.

 

Hoogteverschillen overbruggen

Het water voor Chuquiaguillo moet worden aangevoerd uit het stuwmeer van de Incachaca dam. Het reservoir wordt hoofdzakelijk gevoed in het regenseizoen en ligt op 4.380 meter hoogte. Het stedelijke gebied ligt een stuk lager, op 3.600-4.000 meter boven zeeniveau. Royal HaskoningDHV onderzoekt de invloed van klimaatverandering op de voeding van het stuwmeer. Een nabijgelegen gletsjer is al geheel verdwenen. Rik Dierx, projectmanager bij Royal HaskoningDHV: "De beschikbaarheid van water is sterk afhankelijk van de regenval, vooral omdat niet kan worden vertrouwd op de voorheen betrouwbare voeding door gletsjers. We zullen dit goed in kaart moeten brengen, en ook de relatie met nabijgelegen stroomgebieden. Daarnaast zijn de waterdrukken in het hoofddistributiesysteem voor Nederlandse begrippen extreem hoog: de druk kan oplopen tot meer dan 200 meter waterkolom, terwijl dat in Nederland tussen de 15 en de 50 meter is. Het is duidelijk dat dit punt aandacht verdient. Het waterbedrijf van La Paz is echter wel gewend aan hoge drukken in het hoofddistributienetwerk."

 

Royal HaskoningDHV kijkt ook naar de omgevingsinvloeden van het Chuquiaguillo-project, voert een review uit op het voorlopig technisch ontwerp en adviseert over de financiering van het project. Samen met Vitens Evides International wordt gekeken hoe het project na uitvoering operationeel kan blijven en hoe het waterbedrijf het drinkwatersysteem het beste kan onderhouden. In 2015 moet het eerste water door de nieuwe drinkwaterzuivering worden geleverd aan de bewoners van Chuquiaguillo.

 

Het project wordt gefinancierd door de Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO), een schenkingsfaciliteit van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.