nieuws

Nieuw type membraan verwijdert medicijnresten en pesticiden

Publicatie

20 feb 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Het Nederlandse oppervlaktewater bevat steeds grotere hoeveelheden medicijnen, pesticiden en hormonen. Met bestaande waterzuivering technieken wordt het daardoor steeds moeilijker om schoon drinkwater te produceren. Een nieuw type membraan, mede ontwikkeld aan de Universiteit van Twente, kan helpen. Deze selectieve membraan gebruikt dunne poreuze rietjes met openingen van ongeveer vijf nanometer in diameter (één nanometer is een miljoen maal kleiner dan een millimeter). Meerdere dunne lagen polymeercoating (van ongeveer twee nanometer dik) wordt via gaten aangebracht met behulp van een betrekkelijk eenvoudig chemisch proces. Een belangrijk voordeel van de werkwijze is dat de dunne laag kan worden aangebracht met behulp van water, waardoor chemische oplosmiddelen niet noodzakelijk zijn. Bovendien kan de opbouw van de polymeerlagen zeer nauwkeurig worden gecontroleerd waardoor men het aantal lagen, de dichtheid en de lading van de lagen kan sturen.

10.000 rietjes

Voor grotere waterzuivering worden meer dan 10.000 rietjes van ongeveer een meter lang in een module gestopt. Afhankelijk van de capaciteit worden vervolgens ussen enkele tientallen tot honderden van deze modules in een waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd.

Het verontreinigde water stroomt aan de binnenzijde van de rietjes naar binnen. Het schone drinkwater stroomt door de vezel terwijl de verontreinigingen achterblijven. Verdere studie wees uit dat de methode ook goed werkt op grote schaal. Het bedrijf Pentair in Enschede, die nauw betrokken was bij het onderzoek, gaat verder met de verdere productontwikkeling van het membraan.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.