nieuws

Ondergrondse RO in waterput nadert voltooiing

Publicatie

8 jan 2014

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Door de reverse osmosis (RO) unit wordt zuurstofloos grondwater in één stap behandeld. Hierdoor kan een uitgebreide voorzuivering achterwege blijven en komt alleen schoon zoetwater naar boven. Het concentraat wordt op tweehonderd meter ingebracht in een andere afgesloten laag met vergelijkbaar zoutgehalte. Door gebruik van de in de ondergrond aanwezige waterdruk verwachten de bij het project betrokken onderzoekers veertig procent energie te besparen ten opzichte van een bovengronds opgestelde RO.

De installatie bestaat in hoofdlijnen uit een grote geboorde put van tweehonderd meter diepte en een daarin aangebrachte complete RO-installatie met zeven stuks 16 inch RO-membranen, kaarsenfilters, instrumenten, regelkleppen en pompen die allemaal onder water komen te zitten. De PURO-unit zal totaal 25 kubieke meter permeaat per uur produceren.

Het idee van PURO is uitgewerkt door TU Delft, drinkwaterbedrijven Oasen en Waternet en grondboorbedrijf Haitjema samen met Logisticon Water Treatment. Bij de uitvoering van het project is vanwege de regelgeving nauw samengewerkt met provincies en andere overheden. De komende maanden zullen de proeven starten.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.