nieuws

Onderzoek naar gebruik satelliet data voor waterbeheer

Publicatie

20 feb 2015

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

Drie promovendi gaan een nieuwe Europese satelliet, Sentinel-1, gebruiken om met ongeëvenaarde ruimtelijke resolutie (10-m) de draagkracht voor landbouwvoertuigen en vochtbeschikbaarheid voor planten te meten. Door deze informatie te combineren met bestaande modellen wordt onderzocht hoe waterbeheer optimaler kan.

Dr. ir. Rogier van der Velde, één van de onderzoekers in het project: ‘Tijdens de transitie van de natte winter naar de droge zomer staat de Nederlandse waterbeheerder voor het dilemma om water vast te houden of juist af te voeren. Vasthouden betekent dat landgronden natter blijven met als gevolg dat de draagkracht onvoldoende is voor uitvoeren van bewerkingen waarmee het groeiseizoen wordt verkort. Aan de andere kant te vroeg beginnen met water afvoeren kan zorgen voor een vochttekort in droge zomermaanden met desastreuze gevolgen voor de gewasgroei en landbouwproductie.’Waterschappen kunnen de informatie, verkregen uit de satellietdata, gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen ten aanzien van dit jaarlijks terugkerende dilemma. Van der Velde: ‘Dit is de eerste keer dat de Nederlandse watersector wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van satellietbeelden voor optimaliseren van waterbeheer op deze manier ondersteunt.’ Het STW Water programma is onderdeel van de onderzoeks- en innovatieagenda’s van de Topsector water.

Het consortium bestaat naast universiteiten uit twaalf partijen uit publieke en private sector die zowel in kind als cash bijdragen leveren aan het project. Het project duurt vijf jaar.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.