Opening eerste fabriek met kunstmest uit afvalwater
Publicatie
13 jun 2016
Categorie
Petrochem
Soort
nieuws
Tags
Dijkgraaf Tanja Klip-Martin pleitte vorige week voor aanpassingen in de nationale en Europese regelgeving, waardoor het makkelijker wordt om grondstoffen op de markt te brengen en daarmee onderdeel te laten zijn van de kringloop. Om alle kansen te benutten moet de regelgeving worden versoepeld. De kijk op afvalwater is de afgelopen jaren fundamenteel veranderd. Afvalwater is een bron van duurzame energie en grondstoffen geworden. Deze wezenlijke verandering vraagt dan ook om een aanpassing in de wetgeving. Nu kunnen potentiële producten meestal nog niet worden gebruikt, omdat ze afkomstig zijn uit afvalwater en daarom het stempel afval hebben. Een uitzondering is de kunstmest uit de fabriek in Amersfoort.
Uitgeput
De Energie- en Grondstoffenfabriek in Amersfoort laat zien waar het heen gaat met de zuiveringen van de toekomst. Waterzuiveringen worden energieleveranciers en uit zuiveringsslib worden grondstoffen teruggewonnen, zoals stikstof en fosfaat. Fosfaat is van levensbelang voor alles wat groeit en bloeit, maar wordt steeds schaarser. De verwachting is dat deze natuurlijke bron over 50 tot 100 jaar is uitgeput.
In Nederland zijn er inmiddels zeven rioolwaterzuiveringen omgebouwd tot Energie- en Grondstoffenfabriek. Vorig jaar opende Waterschap Vallei en Veluwe een soortgelijke fabriek in Apeldoorn. De zuivering in Amersfoort produceert naast energie straks ook 900 ton kunstmestkorrels. Daarmee is deze fabriek de eerste rioolwaterzuivering die een kant-en-klaar eindproduct aflevert dat direct op de markt wordt gezet.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.