nieuws

Pathema is Water Innovator of the Year 2017

Publicatie

16 feb 2017

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

innovatie, Water Innovator of the Year

Pathema heeft met haar Industrial Vortex Generator (IVG) op donderdag 16 februari de verkiezing Water Innovator of the Year gewonnen. De Water Innovator of the Year waar het Watervisie platform naar op zoek is, moet de industrie helpen bij de uitdaging om water op een ecologisch en economisch verantwoorde manier te winnen, (her)gebruiken en lozen.

Koelwaterbehandeling zonder chemicaliën

Pathema ontwikkelde het IVG-CoolWater – Industrial Vortex Generator – systeem. Dit is een chemicaliënvrije oplossing voor het voorkomen van kalk en ijzeraanslag, scaling en biologie in koel- of productieprocessen. Het principe is gebaseerd op de verandering van het kalkkristal dat plaatsvindt op het moment dat het kalkhoudende water door een drie dimensionale draaikolk gaat. Deze draaikolk komt tot stand door het gebruik van de gepatenteerde Vortex generator. In combinatie met een UV-C straling-techniek ontstaat een chemicaliën vrije waterbehandeling en is het spuiwater herbruikbaar.

De winnaars zijn bepaald door de jury (verdeelt 60 punten), de bezoekers van het Watervisie congres (20 punten) en internetstemmen (20 punten). De jury, bestaande uit Jan Post (Wetsus), Henri Spanjers (TU Delft), Jan-Willem Mulder (Evides) en Jens Potreck (Pentair) noemde de vortex generator ‘een inmiddels in de praktijk bewezen technologie die een hoge impact heeft op het chemicaliënverbruik in de waterbehandeling. De combinatie van een vortex en uv-c voorkomt een groot aantal problemen in watersystemen.’

Platform

De Water Innovator of the Year en het Watervisie congres zijn onderdeel van het Watervisie platform (www.watervisie.com): een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en industriewaterexpert Evides Industriewater.