nieuws

Pilot nieuwe generatie afvalwaterzuivering bij RWZI Wehl

Publicatie

21 dec 2018

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

afvalwater, afvalwaterzuivering

Het CoRe Water-project van TKI Water Technology is begonnen met de installatie van een eerste pilot in de Wehl-afvalwaterzuiveringsinstallatie van het waterzuiveringsbedrijf Rijn en IJssel. CoRe Water is een samenwerkingsproject van de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe, het Waterschap Limburg Water, Royal Haskoning DHV, BLUE-tec en KWR en vertegenwoordigt een nieuwe, ‘omgekeerde’ benadering van afvalwaterzuivering.

Het CoRe Water-concept luidt de overgang in naar een geheel nieuwe generatie afvalwaterzuivering. CoRe staat voor ‘Concentrate, Recover and Reuse’. Forward osmosis (FO) staat centraal in het nieuwe proces. In feite bouwden de partners het behandelingsproces rond deze technologie. De installatie produceert eerst schoon water dat de demiwaterkwaliteit benadert door een sterke zoutoplossing te gebruiken om water uit het afvalwater te onttrekken. De afvalproducten blijven achter in een geconcentreerde stroom, waarvan het volume 20-30 maal kleiner is, waaruit grondstoffen kunnen worden gewonnen en energie zeer effectief en efficiënt kan worden geproduceerd.

Onderzoek

De CoRe-onderzoekspartners werken aan drie deelprojecten, ondersteund door pilot- en laboratoriumonderzoek. Dit omvat het bestuderen van de winning van water, energie en hulpbronnen op verschillende schalen. Eerst en vooral is de FO-technologie zelf het doelwit van onderzoek, naast anaërobe behandeling, extractie van nutriënten en verwijdering van microvervuilingen uit het concentraat.

Schaalvergroting

De eerste pilot-installatie op de Wehl-site van het Waterschap Rijn en IJssel heeft een capaciteit van 0,2 kuub per uur en zal onder andere worden gebruikt om te onderzoeken hoe de techniek het best kan worden opgeschaald. Het onderzoek op deze site richt zich ook op de winning van stikstof. In 2019 wordt deze pilot overgedragen aan het waterschap Vallei en Veluwe om te worden gebruikt in een stedelijke context waar de nadruk ligt op waterhergebruik. Later in 2019 zal een nieuwe pilot-installatie, die nog moet worden gebouwd, worden getest bij het Waterschap Limburg op een schaalcapaciteit van twee kuub per uur.

Bron: KWR