nieuws

Power-to-Protein: alles over het maken van eiwitten uit afvalwater

Publicatie

3 feb 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Het concept is bedacht door emeritus professor Willy Verstraete. Er draait al geruime tijd een kleine reactor op laboratoriumschaal, en sinds deze week is ook de nieuwe website Power-to-Protein in de lucht met alle informatie over deze innovatie.

In de media wordt vaak gesproken over ‘eiwit uit rioolwater’ of ‘vanuit het riool, zo op je bord’. Je ziet het zo voor je en het trekt de belangstelling, maar het onderwerp verdient ook nuancering. Het geproduceerde bacterieceleiwit komt niet zomaar op je bord; er is veel aandacht voor de kwaliteit en hygiëne voordat dit tussenproduct wordt ingezet bij de productie van voedsel of diervoeding. Meer daarover is te vinden op de nieuwe website Power-to-Protein, die KWR samen met onderzoekspartners uit  TKI Watertechnologie heeft gelanceerd. De site biedt achtergrondinformatie en details over afgeronde en lopende onderzoekstrajecten.

Eiwitproductie en -kwaliteit testen op locatie

Zo zijn KWR en Avecom samen met Waternet, AEB Amsterdam, Waterkracht  en Barentz Foods onlangs gestart met ontwerp en bouw van een pilotinstallatie die 1 kilogram eiwit per dag moet gaan produceren. Daarmee zal het Power-to-Protein-concept dit jaar nog op locatie worden getest. Deze installatie is niet alleen belangrijk om de werking van het concept onder praktijkomstandigheden aan te tonen, maar wordt ook ingezet om de kwaliteit(sbewaking) van het gevormde eiwit te testen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.