nieuws

Producent van eetbare olie sluit waterketen

Publicatie

8 jan 2016

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

In heel wat producten die in de lokale supermarkt zijn te vinden, zitten plantaardige vetten. Wie wel eens chocolade, brood, of bijvoorbeeld een ijsje heeft gegeten, heeft grote kans dat die een product van IOI Loders Croklaan heeft geconsumeerd. Maar ook in shampoo en babymelkpoeder worden palmvetten gebruikt. De oliepalm levert per vierkante meter verreweg de meeste plantaardige olie en laat daarmee concurrenten als lijnolie en raapzaadolie ver achter zich. Voordat de ruwe palmolie kan worden verwerkt in voedingsmiddelen, moet deze echter wel worden geraffineerd en gefractioneerd. Dit proces gebeurt in de fabriek in Wormerveer.

 

Het zal geen verbazing wekken dat voor de productie van het stoom, maar ook voor koeling en schoonmaakprocessen behoorlijk wat water wordt gebruikt. Tot voor kort gebruikte men een ionenwisselaar die het drinkwater onthardde waarna een nageschakelde reverse-osmosis installatie het water van alle overige zouten ontdeed. IOI Loders Croklaan heeft echter een duidelijk duurzaam mission statement en betrekt die zowel op de grondstoffen als de industriële processen. Het onttrekken van leidingwater en vervolgens lozen van afvalwater past niet in deze duurzame ambitie en dus zocht men naar manieren om de watercirkel te sluiten. Proces engineer Joost van der Heijden stond samen met Charles Zwaan aan het begin van de zoektocht naar een nieuwe manier van waterbehandeling.

 

Nadat de specificaties bekend waren, zetten de twee waterexperts de aanbesteding in werking. De uiteindelijke keuze viel op de oplossing die Logisticon Water Treatment aanbood. Het bedrijf stelde voor het BioPulse concept te gebruiken van de Duitse membranenproducent Berghof. De configuratie van de MBR is zodanig gekozen dat het met een lage snelheid en dus een laag energieverbruik zijn werk doet. De membranen gebruiken het zogenaamde inside out principe waarbij het vuile water in de membranen wordt gebracht waarna het schone water naar buiten wordt geperst.

 

Door slimme cross flow technieken te gebruiken, kan de meeste biologische vervuiling worden verwijderd door de stroomsnelheid van het water te variëren, waardoor genoeg turbulentie ontstaat om de vervuiling weg te spoelen. De mogelijk overgebleven vervuiling kan via een (chemische) terugspoeling worden verwijderd. Dat houdt in dat je de vervuiling verwijdert door schoon water van buiten naar binnen te spoelen. Wat ook een voordeel is van de gebruikte techniek, is dat de membranen buiten de bioreactor zijn geplaatst. Daardoor is het bedrijven en onderhouden van de membranen een stuk eenvoudiger en kunnen ze ook indien nodig gemakkelijker worden vervangen.

 

Business case

‘Hoewel het uitgangspunt was de keten te sluiten, keken we wel degelijk naar de businesscase’, vervolgt Van der Heijden. ‘En ook uit strategisch oogpunt bleek het verstandig om minder afhankelijk te worden van leidingwater. Je weet uiteindelijk nooit of je in de toekomst nog kunt beschikken over voldoende leidingwater en als de prijs bijvoorbeeld door strengere wet- en regelgeving ineens omhoog gaat, ben je erg kwetsbaar. Gelukkig vond ook de Provincie Noord Holland onze plannen belangrijk genoeg om er ondersteuning aan te geven, we kwalificeerden door de milieuopbrengsten zelfs voor een subsidie.

 

Laat u donderdag 18 februari inspireren en hoor hoe een aantal voorlopers uit de chemische en voedingsmiddelenindustrie al een businesscase wisten te maken voor kringloopsluiting.

Kijk hier voor meer informatie over het congres Watervisie 2016

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.