nieuws

R&D directeur Henk Pool van DOW Benelux spreekt op Watervisie 2016

Publicatie

7 jan 2016

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

Tijdens het Watervisie Congres zal R&D Directeur Henk Pool van DOW Benelux inzicht geven in de motivatie van DOW Terneuzen om het zogenaamde 3x water reuse model in te voeren.

 

In 2013 opende DOW nog de pilot E4Water. In deze E4Water pilot werkt Evides Industriewater, brak water op tot industriewater voor Dow Terneuzen vanuit drie verschillende zoetwaterstromen. Dow heeft wereldwijd de policy om zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van de lokale drinkwatervoorziening en om dit ook niet als grondstof te gebruiken. Op de locatie Terneuzen worden al verschillende andere waterstromen ingezet; van Dow’s eigen afvalwaterzuivering (AWZI-effluent), Belgisch polderwater en van de afvalwaterzuivering Terneuzen (MBR-permeaat). Met de pilot in het kader van het Europese E4Water project, is een nieuwe stap gezet naar zoveel mogelijk inzet van lokaal water. Drie verschillende stromen zijn geselecteerd om uit te testen: het spuiwater van een koeltoren, regenwater uit de spuikom en effluent van de (relatief) zoete afvalwaterzuivering van Dow. Het doel is om deze stromen om te zetten in een multifunctioneel inzetbare waterkwaliteit. Het water kan dan ingezet worden voor bijvoorbeeld koeltoren suppletie water, de landbouw of verder opgewerkt worden tot demiwater.

Waterschaarste

Hoewel Terneuzen is omgeven door water, is zoet drinkwater een schaarse bron die vanuit vooral de Biesbosch wordt ingevoerd. Regionale partners werken daarom al langer samen aan een model voor watermanagement, dat uitgaat van een geïntegreerd waterbeheer. Met dit innovatieve en duurzame systeem van waterbeheer loopt de regio voorop. De pilot die nu met een Europese subsidie is gerealiseerd, is een betekenisvolle volgende stap in het werken aan meer duurzame wateroplossingen voor de regio, maar met mogelijk grote impact op het oplossen van de toenemende druk op de beschikbaarheid van schoon drinkwater.

Waterstromen

Voor de pilot zijn behoorlijk van elkaar verschillende waterstromen geselecteerd. De meest uitdagende stroom is het spuiwater van een koeltoren. Hiervoor wordt spuiwater van de warmtekrachtcentrale van Elsta gebruikt: de centrale ligt vlakbij de pilothal en het water is vergelijkbaar met het spuiwater van Dow. Deze waterstroom is sterk ingedikt en bevat diverse toegevoegde chemicaliën. Het water uit de spuikom is oppervlaktewater met een seizoengebonden dynamiek waaronder algenbloei. De derde stroom is het afvalwater van de zoete biologische afvalwaterzuivering van Dow.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.