nieuws

RHDHV en Vitens verkopen duurzaam gewonnen humuszuur

Publicatie

1 sep 2015

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

Royal HaskoningDHV gaat deze Nederlandse technologie, die in 2013 de internationale Aquatech Innovation Award opleverde, internationaal in de markt zetten. Daarvoor tekenden Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, en Esther Bosman, Director Business Unit Water Technology Nederland van Royal HaskoningDHV, op 8 januari 2015 een samenwerkingsovereenkomst.

 

Humuszuur

Podium voor de innovatie is het Friese drinkwaterproductiebedrijf Spannenburg, waar Vitens voor het ontkleuren van drinkwater een combinatie van unieke technologieën – ionenwisseling met verschillende bestaande membraantechnieken – toepast. Hierbij ontstaat een reststroom van water, zout en humuszuur, een organische stof in veengrond dat een gelige tint aan het water geeft. Water en zout zijn volledig te hergebruiken in het productieproces. Humuszuur werd voorheen als afval beschouwd, maar kan voortaan ook als bodemverbeteraar in de agrarische sector worden gebruikt.

 

Behalve in veen komt humuszuur voor in steenkool en bruinkool. Op dit moment wordt in Europa humuszuur vooral via een chemisch proces gewonnen uit geïmporteerd bruinkool uit de Verenigde Staten of Australië. Een proces dat niet alleen slecht voor het milieu is, maar ook nog eens kostbaar vanwege de transportkosten. Door drinkwaterbedrijven te helpen humuszuur te winnen uit het eigen water ontstaat een duurzaam, lokaal product dat eenvoudig gewonnen kan worden zonder chemische milieubelasting.

 

Het humuszuur kan niet alleen worden gebruikt als bodemverbeteraar maar zou ook kunnen bijdragen aan een gezondere dierhouderij door het efficiënter voergebruik en het verlagen van het gebruik van antibiotica. Studies tonen aan dat bijvoorbeeld biggen met de toevoeging van humuszuren in het voer gezonder blijven en beter groeien.

 

Internationale kansen

Bosman benadrukt de internationale kansen voor deze innovatie: 'Kijk naar Spannenburg. Daar wordt gemiddeld 25 miljoen kuub water per jaar opgepompt. Dat is goed voor een hoeveelheid humuszuur waarmee in elk geval de Nederlandse landbouw kan worden bediend . We zien ook mogelijkheden in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië. Bijkomend financieel voordeel: een reststof met kostenpost maakt plaats voor een waardevol product.'

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.